Onze eerste inzichten zijn sterk emotioneel geladen

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/10/2006 - 00h00
-A +A

Als we voor het eerst iets leren, prenten we dit inzicht er diep in en geloven we er rotsvast in. Als we nadien onze kennis bijschaven en zo onze vroegere overtuigingen op losse schroeven zetten, hebben we moeite om die laatste te corrigeren, omdat ze emotioneel verankerd zijn.

PUB

Wat is de invloed van onze eerste leerprocessen?

Ziehier enkele voorbeelden. Lange tijd werd het spiraaltje ervan beschuldigd baarmoederinfecties te veroorzaken die op hun beurt tot onvruchtbaarheid leidden.
Vandaag is echter wetenschappelijk bewezen dat het infectiepercentage precies hetzelfde is als bij gebruik van de pil en in werkelijkheid afhangt van het aantal sekspartners. Toch blijven sommige gynaecologen beweren dat het spiraaltje infecties veroorzaakt, tegen alle wetenschappelijke inzichten in. Waarom? Omdat ze dat nu eenmaal geleerd hebben tijdens hun geneeskundestudies en moeite hebben om afstand te nemen van die misvatting. Dat ze moeilijk van mening veranderen, heeft niets te maken met een gebrek aan informatie of intelligentie, maar komt gewoon omdat ze dag in dag uit te maken krijgen met vrouwen die er enorm onder lijden dat ze na een infectie onvruchtbaar zijn geworden. Artsen leven uiteraard in zekere mate mee met hun patiënten en zijn er als de dood voor om hen infecties te laten oplopen met zulke vreselijke gevolgen.

Een ander voorbeeld:
M. B. kreeg als kind de boodschap mee dat masturbatie "een zonde is die tal van ziekten veroorzaakt". Hij las dat in een woordenboek dat hij raadpleegde toen hij vijftien was. Na zijn studies maakte hij carrière bij de overheid; vandaag is hij met pensioen.
Ondertussen weet hij al lang dat, wat hij destijds las, van geen kanten klopt. Toch vraagt hij zijn huisarts af en toe: "Dokter, bent u er wel zeker van dat masturbatie geen kwaad kan voor de gezondheid? Ok, ik ken al uw antwoord, maar weet u, als je als kind precies het tegenovergestelde hebt ingepeperd gekregen, laat dat toch zijn sporen na hoor".
Het IQ van M.B. weet perfect hoe de vork aan de steel zit, alleen wil zijn emotionele intelligentie niet volgen!

Emotionele betrokkenheid

Nog een laatste voorbeeld, dat nog erger is omdat het het gevolg is van bewuste manipulatie. Tabaksproducenten waren bijzonder beducht voor nicotinepleisters. Stel u voor: hun klanten zouden makkelijker kunnen stoppen met roken en daardoor zichzelf een genot ontzeggen waar ze perfect recht op hadden! Dat konden ze onmogelijk laten gebeuren. Vandaar dat ze een compleet vals gerucht de wereld instuurden: "Als u ook maar één enkele sigaret rookt terwijl u zo'n pleister draagt, kan dat uw dood betekenen!".
Een idiote kwakkel, alsof u de boodschap zou krijgen: "U rookt één pakje sigaretten per dag? Welnu, als u één sigaretje meer rookt, kan u dat fataal worden". Alleen: de mensen slikten het... omdat het zo emotioneel geladen is. Doodsangst is immers een krachtige stimulans. En zo wisten de sigarettenfabrikanten miljoenen mensen te beletten om te stoppen met roken. Erger nog: ze veroorzaakten hun dood, precies door in te spelen op hun doodsangst! En tabacologen zich maar uitsloven om duidelijk te maken dat het om een misvatting gaat: niemand (of toch bijna niemand) gelooft hen. De mensen geloven dus liever "doodsbodes" dan artsen die begaan zijn met het algemeen welzijn!

Wat kunnen we daar nu uit afleiden? Dat het verwerken van wetenschappelijke kennis sterk afhangt van onze emoties, wellicht nog meer dan van onze basiskennis.
We laten ons voortdurend beïnvloeden door onze emoties, zeker als we die associëren met vroegere informatie. Ons objectieve oordeelsvermogen is slechts een illusie. Vandaar dat, als we van iets rotsvast overtuigd zijn, we ons beter zouden afvragen: "Door welke herinneringen en emoties laat ik me beïnvloeden?" En dat gewoon om te proberen de zaken objectiever te bekijken...

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/10/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Geld of geen geld, dat is het probleem niet! Geüpdatet op 17/12/2002 - 00h00

Kent u nog het liedje van Roger Withacker 'If I were a rich man'? Dromen we daar allemaal niet van? Waarschijnlijk niet, want het gedrag ten aanzien van geld blijkt sterk te verschillen van de persoon tot persoon.

Meer artikels