• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Onvruchtbaarheid en chirurgie

Onvruchtbaarheid en chirurgie

Bij vruchtbaarheidsproblemen wordt soms chirurgie toegepast. Dat kan zijn om de oorzaak op te sporen of om het probleem te verhelpen.

1. Hysteroscopie

Diagnostische hysteroscopie:

De diagnostische hysteroscopie wordt zonder verdoving toegepast en gebeurt meestal tijdens een consultatie. Hierbij wordt langs natuurlijke weg en door de baarmoederhals een kleine camera in de baarmoeder ingebracht om de baarmoederholte te bekijken.

Hierbij worden de ostia tubae (de mond van de eileiders), de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies en eventuele misvormingen van de baarmoederholte bekeken. Als er bij dit onderzoek een afwijking wordt gevonden, wordt deze niet meteen behandeld. Dat gebeurt tijdens een operatieve hysteroscopie onder algemene verdoving.

Een diagnostische hysteroscopie wordt gebruikt als er een afwijking van de baarmoederholte wordt vermoed. Ze gebeurt ook systematisch als er geen enkele oorzaak gevonden wordt.

Therapeutische of operatieve hysteroscopie:

De operatieve hysteroscopie gebeurt altijd onder algemene verdoving, in het operatiekwartier en tijdens een ziekenhuisopname. Ook hier wordt langs natuurlijke weg een kleine camera in de baarmoeder gebracht nadat de baarmoederholte eerst met een vloeistof verwijd is. Via deze techniek kunnen ook heel fijne instrumentjes in de baarmoeder gebracht worden om opgespoorde afwijkingen te behandelen. Deze aanpak is aangewezen als er tijdens de diagnostische hysteroscopie in de baarmoeder iets abnormaals wordt vastgesteld dat als de oorzaak van de onvruchtbaarheid wordt gezien. Deze techniek wordt onder meer gebruikt voor:

 • het verwijderen van poliepen of fibromen in de baarmoeder,
 • het verwijderen van vergroeiingen of adhesies in de baarmoeder,
 • het verwijderen van een septum (tussenschot) in de baarmoeder.

De patiënte kan nog de avond zelf van de ingreep of de ochtend erop naar huis. Achteraf heeft ze meestal weinig pijn of last.

Mogelijke complicaties na een hysteroscopie:

 • perforatie van de baarmoederwand, al dan niet met beschadiging van de darm of de blaas;
 • bloedingen;
 • postoperatieve infecties.

Al deze complicaties komen wel heel weinig voor.

 

2. Laparoscopie

Principe

Een laparoscopie gebeurt onder algemene verdoving tijdens een ziekenhuisopname. Eerst wordt via een dunne holle naald koolzuurgas in de buikholte gespoten om die groter te maken. Dan wordt door een klein sneetje in de onderrand van de navel een camera van 10 mm (de laparoscoop) in de buik gebracht. Tot slot worden via één tot drie kleine insneden (enkele millimeters) in de liesstreek de fijne operatie-instrumenten in de buik gebracht. Na de ingreep laat de arts het gas weer ontsnappen en worden de sneetjes met een hechting gesloten.

In principe geeft de ingreep achteraf weinig hinder of pijn. De patiënte mag meestal ’s anderendaags of twee dagen na de ingreep naar huis.

Diagnostische laparoscopie

Via een laparoscopie kan de arts alle buikorganen bekijken. De baarmoeder, de eileiders en de eierstokken zijn perfect zichtbaar waardoor elke afwijking of misvorming kan worden opgespoord. Ook vergroeiingen in de baarmoeder worden op die manier opgespoord. Met een laparoscopie kan de arts ook nagaan of er sprake is van endometriose (aanwezigheid van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder). Dat manifesteert zich meestal als kleine donkere vlekken ter hoogte van de eierstokken of het buikvlies van het kleine bekken.

Om een eventueel obstakel in de eileiders op te sporen wordt langs natuurlijke weg een blauwe vloeistof in de baarmoederholte gespoten. Als de vloeistof via de eileiders in de baarmoeder komt, zijn de eileiders open en is er dus geen probleem. Als er wel een afwijking wordt vastgesteld die vruchtbaarheidsproblemen voor de vrouw geeft, kan op het moment zelf een operatieve ingreep gebeuren.

Therapeutische of operatieve laparoscopie:

Behandeling van endometriose:

Het vernietigen van de zichtbare letsels via elektrocoagulatie of laserstralen vergroot de kansen op een zwangerschap. Als er ook vergroeiingen aanwezig zijn, moeten ook die worden behandeld.

Behandeling van de eileiders en eierstokken:

Sommige afwijkingen zijn met een herstellende operatie te verhelpen. Vroeger gebeurden de meeste van deze reparaties met klassieke chirurgie onder de microscoop (microchirurgie). Dankzij de vooruitgang van de laparoscopie kunnen deze technieken nu gebeuren via de zogeheten coeliochirurgie:

 • Vergroeiingen rond de eierstokken en de eileiders worden weggehaald. De eierstokken en eileiders moeten volledig vrij in de buikholte liggen zodat de eisprong en de mobiliteit van de eileiders niet verstoord worden.
 • Bij een afwijking aan één of beide trechters van de eileiders kan de trechter hersteld worden of is er reconstructie van een nieuwe trechter mogelijk.
 • Als de eileider verstopt is waar hij uitmondt in de baarmoeder, is het soms nog mogelijk om die weer open te maken.

Bij zwaardere letsels, een slechte prognose of aantasting van meerdere delen van de eileider(s) is er geen operatieve ingreep mogelijk en is in-vitrofertilisatie (IVF) de enige oplossing.

Behandeling van fibromen of vleesbomen:

Als een fibroom van beperkte omvang als mogelijke oorzaak voor de vruchtbaarheidsproblemen van de vrouw wordt gezien en als het fibroom nog bereikbaar is voor coeliochirurgie, kan het met een laparoscopie worden weggehaald.

Mogelijke complicaties: Naast de gebruikelijke risico’s die eigen zijn aan elke chirurgische ingreep kan laparoscopie extra complicaties geven door letsels of beschadiging van de darm, de blaas en de bloedvaten of door een luchtembolie.

 

Artikel gepubliceerd door op 08/09/2011

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming

Uw interactief gedeelte over Mama

Neem deel aan de meest recente discussies

 • Onze zoon van bijna 10 is nog niet zindelijk 'snachts. Na diverse pogingen met de plaswekker ...

  Par Nanne 14/05/2012 - 07h18

  3
  antwoorden
  2710 raadplegingen
 • mag je nog zwanger worden na een baarmoederscheur?

  Par lila1 02/02/2012 - 19h55

  8
  antwoorden
  2589 raadplegingen
 • Ik ben pas bevallen van een flinke dochter en geef haar borstvoeding. Nu is mijn vraag hoe lang ik ...

  Par Francesca 19/01/2011 - 12h33

  4
  antwoorden
  1843 raadplegingen
 • Momenteel ben ik laatstejaarsstudent aan de Universiteit van Gent. In het kader van mijn thesis ...

  Par melanie1988 02/02/2012 - 10h09

  2
  antwoorden
  1256 raadplegingen
 • Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is een van de meest voorkomende ...

  Par INBU 28/04/2011 - 09h41

  0
  antwoord
  1104 raadplegingen
 • Ik heb toen ik 39j was een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad (ik heb een spiraaltje,mirena) ...

  Par ellebelleke 10/07/2013 - 08h21

  1
  antwoord
  1333 raadplegingen
 • Ik ben op 31w bevallen van een dochtertje na een scheur in mijn baarmoeder. Zijn er nog mama's die ...

  Par MamaVanOna 06/05/2013 - 16h01

  4
  antwoorden
  1364 raadplegingen
 • Hallo,Ik heb een baby van nu bijna 4 maand en onlangs was hij eens 2 uur bij mijn ouders. Beide ...

  Par snoeggy 13/03/2013 - 15h21

  3
  antwoorden
  3091 raadplegingen
 • Voor ons afstudeerproject zijn wij, studenten Medical Management Assistant aan de KHLeuven, op ...

  Par StudenteKHLeuven 02/03/2013 - 11h38

  0
  antwoord
  355 raadplegingen
 • Hoi allemaal,Ik hoop hier misschien toch iemand te vinden die ons verder kan helpen, het wordt een ...

  Par Aniek 04/11/2012 - 08h30

  2
  antwoorden
  1494 raadplegingen