Onvruchtbaarheid en chirurgie

Gepubliceerd door Dr Cécile Malartic op 08/09/2011 - 15h08
-A +A

Bij vruchtbaarheidsproblemen wordt soms chirurgie toegepast. Dat kan zijn om de oorzaak op te sporen of om het probleem te verhelpen.

PUB

1. Hysteroscopie

Diagnostische hysteroscopie:

De diagnostische hysteroscopie wordt zonder verdoving toegepast en gebeurt meestal tijdens een consultatie. Hierbij wordt langs natuurlijke weg en door de baarmoederhals een kleine camera in de baarmoeder ingebracht om de baarmoederholte te bekijken.

Hierbij worden de ostia tubae (de mond van de eileiders), de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies en eventuele misvormingen van de baarmoederholte bekeken. Als er bij dit onderzoek een afwijking wordt gevonden, wordt deze niet meteen behandeld. Dat gebeurt tijdens een operatieve hysteroscopie onder algemene verdoving.

Een diagnostische hysteroscopie wordt gebruikt als er een afwijking van de baarmoederholte wordt vermoed. Ze gebeurt ook systematisch als er geen enkele oorzaak gevonden wordt.

Therapeutische of operatieve hysteroscopie:

De operatieve hysteroscopie gebeurt altijd onder algemene verdoving, in het operatiekwartier en tijdens een ziekenhuisopname. Ook hier wordt langs natuurlijke weg een kleine camera in de baarmoeder gebracht nadat de baarmoederholte eerst met een vloeistof verwijd is. Via deze techniek kunnen ook heel fijne instrumentjes in de baarmoeder gebracht worden om opgespoorde afwijkingen te behandelen. Deze aanpak is aangewezen als er tijdens de diagnostische hysteroscopie in de baarmoeder iets abnormaals wordt vastgesteld dat als de oorzaak van de onvruchtbaarheid wordt gezien. Deze techniek wordt onder meer gebruikt voor:

  • het verwijderen van poliepen of fibromen in de baarmoeder,
  • het verwijderen van vergroeiingen of adhesies in de baarmoeder,
  • het verwijderen van een septum (tussenschot) in de baarmoeder.

De patiënte kan nog de avond zelf van de ingreep of de ochtend erop naar huis. Achteraf heeft ze meestal weinig pijn of last.

Mogelijke complicaties na een hysteroscopie:

  • perforatie van de baarmoederwand, al dan niet met beschadiging van de darm of de blaas;
  • bloedingen;
  • postoperatieve infecties.

Al deze complicaties komen wel heel weinig voor.

 

2. Laparoscopie

Principe

Een laparoscopie gebeurt onder algemene verdoving tijdens een ziekenhuisopname. Eerst wordt via een dunne holle naald koolzuurgas in de buikholte gespoten om die groter te maken. Dan wordt door een klein sneetje in de onderrand van de navel een camera van 10 mm (de laparoscoop) in de buik gebracht. Tot slot worden via één tot drie kleine insneden (enkele millimeters) in de liesstreek de fijne operatie-instrumenten in de buik gebracht. Na de ingreep laat de arts het gas weer ontsnappen en worden de sneetjes met een hechting gesloten.

In principe geeft de ingreep achteraf weinig hinder of pijn. De patiënte mag meestal ’s anderendaags of twee dagen na de ingreep naar huis.

Diagnostische laparoscopie

Via een laparoscopie kan de arts alle buikorganen bekijken. De baarmoeder, de eileiders en de eierstokken zijn perfect zichtbaar waardoor elke afwijking of misvorming kan worden opgespoord. Ook vergroeiingen in de baarmoeder worden op die manier opgespoord. Met een laparoscopie kan de arts ook nagaan of er sprake is van endometriose (aanwezigheid van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder). Dat manifesteert zich meestal als kleine donkere vlekken ter hoogte van de eierstokken of het buikvlies van het kleine bekken.

Om een eventueel obstakel in de eileiders op te sporen wordt langs natuurlijke weg een blauwe vloeistof in de baarmoederholte gespoten. Als de vloeistof via de eileiders in de baarmoeder komt, zijn de eileiders open en is er dus geen probleem. Als er wel een afwijking wordt vastgesteld die vruchtbaarheidsproblemen voor de vrouw geeft, kan op het moment zelf een operatieve ingreep gebeuren.

Therapeutische of operatieve laparoscopie:

Behandeling van endometriose:

Het vernietigen van de zichtbare letsels via elektrocoagulatie of laserstralen vergroot de kansen op een zwangerschap. Als er ook vergroeiingen aanwezig zijn, moeten ook die worden behandeld.

Behandeling van de eileiders en eierstokken:

Sommige afwijkingen zijn met een herstellende operatie te verhelpen. Vroeger gebeurden de meeste van deze reparaties met klassieke chirurgie onder de microscoop (microchirurgie). Dankzij de vooruitgang van de laparoscopie kunnen deze technieken nu gebeuren via de zogeheten coeliochirurgie:

  • Vergroeiingen rond de eierstokken en de eileiders worden weggehaald. De eierstokken en eileiders moeten volledig vrij in de buikholte liggen zodat de eisprong en de mobiliteit van de eileiders niet verstoord worden.
  • Bij een afwijking aan één of beide trechters van de eileiders kan de trechter hersteld worden of is er reconstructie van een nieuwe trechter mogelijk.
  • Als de eileider verstopt is waar hij uitmondt in de baarmoeder, is het soms nog mogelijk om die weer open te maken.

Bij zwaardere letsels, een slechte prognose of aantasting van meerdere delen van de eileider(s) is er geen operatieve ingreep mogelijk en is in-vitrofertilisatie (IVF) de enige oplossing.

Behandeling van fibromen of vleesbomen:

Als een fibroom van beperkte omvang als mogelijke oorzaak voor de vruchtbaarheidsproblemen van de vrouw wordt gezien en als het fibroom nog bereikbaar is voor coeliochirurgie, kan het met een laparoscopie worden weggehaald.

Mogelijke complicaties: Naast de gebruikelijke risico’s die eigen zijn aan elke chirurgische ingreep kan laparoscopie extra complicaties geven door letsels of beschadiging van de darm, de blaas en de bloedvaten of door een luchtembolie.

 

Gepubliceerd door Dr Cécile Malartic op 08/09/2011 - 15h08
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De bevruchting Geüpdatet op 09/03/2004 - 00h00

Het begin van een zwangerschap is altijd het resultaat van een eenmalig gebeuren: niet de geslachtsgemeenschap, maar het moment van de bevruchting. Die ontmoeting tussen een zaadcel en een eicel is echter niet zo eenvoudig als het lijkt, maar een ech...

Oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen Geüpdatet op 22/03/2010 - 00h00

De leeftijd is een heel belangrijke factor bij onvruchtbaarheid . De vruchtbaarheid daalt namelijk geleidelijk aan met de leeftijd. De kans dat een vrouw bij haar maandelijkse menstruatiecyclus zwanger wordt, is 25% als ze 25 is, 12% als ze 30 is en...

Meer artikels