PUBLICITÉ

De ontwikkelingsfases van baby’s

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/12/2003 - 00h00
-A +A

Elke dag laat uw baby u perplex staan. Hij leert bij, ontdekt, maakt nieuwe gebaartjes, wisselt zijn gevoelens met u uit, enz.

Wilt u hem helpen om zich optimaal te ontplooien? Hieronder vindt u enkele pistes om zijn ontwikkeling in de best mogelijke omstandigheden te laten verlopen...

PUB

Herkenningspunten

De psychomotorische ontwikkeling van het kind is bestudeerd en gesystematiseerd in een aantal ontwikkelingsnormen. Met twee maanden glimlacht een baby bijvoorbeeld als iemand iets tegen hem zegt. Met acht maanden is hij bang voor onbekende gezichten, met achttien maanden maakt hij zinnetjes van twee tot drie woorden, enz. Maar denk erom: het gaat hier om ideale normen, ze dienen dus alleen als houvast. Elk kind is anders en ontwikkelt zich in zijn tempo. Het kan dus zijn dat hij op bepaalde vlakken achterstand heeft en op andere voor is voor zijn leeftijd. De consultaties bij de kinderarts die plaatsvinden bij kinderziektes of voor vaccinaties liggen normaal voldoende dicht bijeen om te voorkomen dat ouders zich onnodig zorgen maken. Het gezondheidsboekje is dan weer een efficiënt hulpmiddel om een goede follow-up van de ontwikkeling van de baby te garanderen.

Leren communiceren

Tijdens zijn eerste levensmaanden zal de baby reageren op geluiden, op stemmen, en vooral op de stem van zijn moeder of de persoon die er het meeste mee bezig is. Hij zal al snel proberen om met hem of haar ook te communiceren. Hij kan al vanaf zijn geboorte schreeuwen en huilen, maar daarna (vanaf de vierde maand) zal hij beginnen brabbelen en nog wat later de eerste lettergrepen van het type ba-ba-ba (7e tot 9e maand) produceren. Een baby bouwt pas met drie jaar ook zijn eerste volledige zinnen, maar het is goed als u al heel vroeg tegen hem praat en met simpele en goed gearticuleerde woorden op zijn gebrabbel antwoordt.

Om hem een duwtje te geven, kunt u bijvoorbeeld commentaar geven bij het dagelijkse reilen en zeilen in huis (koken, huishouden, bezoekers, enz.). Baby’s zijn ook dol op liedjes en verhalen. Dat aanleren van de orale communicatie is van cruciaal belang, niet alleen om ze te leren zich goed uit te drukken, maar ook om het leren lezen en schrijven op latere leeftijd te vergemakkelijken.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/12/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ