Ontharen met lichtpulsen: wat ervan te denken?

Ontharen met lichtpulsen: wat ervan te denken?

Na epileren door laserlicht lijken lichtpulsen nu de nieuwe trend bij permanent ontharen. Wat zijn de voor- en nadelen?

Ontharen met lichtpulsen: hoe werkt het?

Het basisprincipe van de lichtpulstechniek is hetzelfde als dat van de laser. In beide gevallen worden de haarzakjes (inclusief de haarwortel) verbrand zodat de haartjes niet meer kunnen teruggroeien.

Het verschil tussen beide technieken is dat er bij de lasertechniek slechts één golflengte door het toestel wordt uitgestraald. Dat is de lengte die overeenkomt met de pigmentatie van de haarzakjes en die deze haarzakjes dan zal verbranden. Bij lichtpulsen wordt een breder lichtspectrum uitgestraald. De deskundige gebruikt vervolgens filters om de gewenste golflengtes voor de behandeling te selecteren en zo de haartjes uit te schakelen.

 

Waarom voor lichtpulsen kiezen bij permanente ontharing?

De hoofdreden is makkelijk te begrijpen: een sessie voor ontharing met lichtpulsen is gemiddeld minder duur dan een sessie met de laser. Het is moeilijk om getallen te plakken op het tarief, want de tarieven verschillen heel sterk van het ene centrum tot het andere. Maar gemiddeld bent u zeker goedkoper af met de lichtpulstechniek.

Een andere reden die mensen die kiezen voor een lichtpulsbehandeling vaak aanhalen, is dat lichtpulsen minder pijnlijk zijn dan de laserbehandeling. Volgens een studie (1) zouden de ongemakken inderdaad minder groot zijn dan met de laser, ook al is ook deze behandeling niet echt prettig te noemen.

 

Artikel gepubliceerd door op 17/07/2012

Bronnen: Dr Alain Gelbard, Clinique des Lauriers, Brussel.
(1) Sochor, M. et al., J Cosmet Laser Ther., oktober 2011; 13(5):210-5.
(2) Haedersdal, M. et al., Cochrane Database of Systematic Reviews 2006. DOI: 10.1002/14651858.CD004684.pub2

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Epileren à la carte

 • We hebben allemaal meer dan honderd miljoen haren verspreid over ons lichaam... Sommige zijn fijn en bijna kleurloos, ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating