Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige

Ontbijtgranen met minder suiker?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 11/01/2005 - 00h00
-A +A

Kinderen zijn dol op ontbijtgranen. Sommige kindergranen bevatten echter veel suiker en zout en weinig vezels, ernstige nadelen ten opzichte van brood. Lees dus goed wat er op de etiketten staat, kwestie van de juiste keuze te maken…

Het "funaspect", de zoete smaak, de wedstrijden, de figuurtjes en de verpakkingen: ontbijtgranen hebben er wellicht mee hun succes aan te danken bij kinderen. Ze hebben weliswaar de verdienste dat ze voor een herwaardering van het ontbijt hebben gezorgd, maar hebben zeker niet altijd een onberispelijk voedingsprofiel, wel integendeel.

Brood als referentie

De diverse merken verschillen soms sterk qua voedingswaarde in vergelijking met de koning van de ontbijttafel: brood. Sommige ontbijtgranen bevatten duidelijk veel te veel suiker (chocolade, honing,…) en zout, en te weinig vezels. Kortom, ze zijn niet geschikt als ontbijt. Resultaat: ze zijn vaak onvoldoende om de "11 uur-honger" en de bijkomende inzinking te vermijden. In die omstandigheden is het moeilijk om goed te blijven presteren op school of fit te blijven. Waarom? De glykemische index van dergelijke granen is te hoog, waardoor er na de maaltijd te veel insuline wordt afgescheiden in het bloed. Dat heeft dan weer tot gevolg dat de bloedsuikerspiegel abrupt daalt. En het is precies die boodschap die een "hongersignaal" naar de hersenen stuurt.

Meer volkorengranen

Een uitgehongerde maag luistert niet, en een kind dat honger krijgt tijdens de pauze, begint algauw te knabbelen…. Vandaar dat u beter uitkijkt naar volkorengranen. Weetabix Original of LOOPS van Kellogg's bijvoorbeeld. Deze ontbijtgranen hebben het voordeel dat ze zeer veel zetmeel en zeer weinig suikers bevatten, waardoor ze een lage glykemische index hebben. Kwestie van geen honger te krijgen om 10 u., maar ook voldoende energie te hebben om het de hele voormiddag uit te houden. Bovendien is uit studies gebleken dat kiezen voor producten met een lage glykemische index niet alleen gewichtstoename voorkomt, maar ook type 2-diabetes en hart- en vaatziekten, vaak voorkomende complicaties van zwaarlijvigheid.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 11/01/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ontbijt: wat doen we op de boterham? Gepubliceerd op 10/09/2013 - 09h48

Het ideale ontbijt van volwassenen en kinderen vanaf drie jaar bestaat uit een drank, liefst op basis van melk, en een aantal sneetjes brood. Niet uit een min of meer dikke brij van ontbijtgranen dus. Als dat principe eenmaal is ingeburgerd, is de vo...

Glykemische index van voedingsmiddelen: waar is het goed voor? Geüpdatet op 22/06/2016 - 09h44

De index die aan suikers (koolhydraten) bevattende voedingsmiddelen wordt toegekend - de glykemische index , afgekort GI - is een goed bruikbaar en handig begrip voor wie wil afvallen, maar ook om het risico op overgewicht , obesitas en diabetes te v...

Ontbijt met het hele gezin: kopzorgen over alle diëten Geüpdatet op 21/09/2015 - 15h19

Papa heeft een te hoge cholesterol , mama heeft lactose-intolerantie en is gevoelig voor gluten. Opa heeft een te hoge bloeddruk en oma heeft diabetes. Iedereen heeft dus wel iets wat hij niet mag eten. Hoe pakt u het gezinsontbijt aan zonder ook de...

Meer artikels