• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Commentaren (0)

Onrustige benen? Dan hebt u het 'restless legs'-syndroom

Onrustige benen? Dan hebt u het 'restless legs'-syndroom

Het "restless legs"-syndroom is vrij onbekend. Toch treft het 5 tot 10 % van de bevolking en lijdt 2 tot 3 % van alle patiënten aan ernstige stoornissen die medisch behandeld moeten worden. Het wordt gekenmerkt door onaangename kriebelingen in beide benen die tijdelijk verlicht worden door te bewegen.

Restless-leg syndroom en slaapstoornissen

Het "restless legs"-syndroom wordt veroorzaakt door een afwijking van de dopaminerge neurotransmitters. In tegenstelling tot de ziekte van Parkinson is er geen sprake van het afsterven van neuronen. Het komt twee keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, vooral na de 50, en vaak zijn er familiale antecedenten. De patiënt voelt ongemak in beide benen en heeft een hevige aandrang om ze te bewegen, wat de klachten vrijwel meteen maar slechts kortdurend verlicht. Dit zeer onaangename gevoel treedt uitsluitend op in rust, in zittende of liggende houding, vooral 's avonds en in het eerste deel van de nacht. Het leidt tot ernstige inslaapproblemen, waardoor het syndroom meteen de op één na belangrijkste oorzaak van slaapstoornissen is na slaapapneu. 80 % van de patiënten hebben ook last van onwillekeurige bewegingen in de benen. De frequentie van de klachten varieert sterk: van slechts enkele aanvallen per jaar tot verschillende episodes per dag.

Het spreekt vanzelf dat het restless-legs syndroom nefaste gevolgen heeft voor het sociale en beroepsleven van de patiënt, door slapeloosheid en uitputting. Hij kan immers niet meer naar een film of concert gaan en niet langer het openbaar vervoer nemen, en ook naar de kapper gaan zit er niet meer in.

Restless-leg syndroom kan behandeld worden

Het restless-legs syndroom wordt in de eerste plaats opgespoord door na te gaan of er sprake is van ijzertekort; het aanpakken van dat tekort verbetert de klachten. Vervolgens is de behandeling gebaseerd op de toediening van dopamine, zij het in lagere dosissen dan bij de ziekte van Parkinson. Tot slot moet u weten dat het restless-leg syndroom bestaat en behandeld kan worden. En als u moeilijk inslaapt, leg uw klachten dan voor aan uw huisarts.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/02/2012
Origineel artikel geschreven door op 02/11/2004

Bronnen: Symposium GSK, 8th International congress of Parkinson's disease and movement disorders, Rome, 2004.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Slaap: slaapstoornissen onder de loep

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten