• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Onderzoeken in de zwangerschap: mijn traject

Onderzoeken in de zwangerschap: mijn traject

Om de zwangerschap probleemloos te laten verlopen, moet ze worden opgevolgd. Dat gebeurt met een hele reeks onderzoeken zoals bloedonderzoekenurinetestsechografieën en andere aanvullende onderzoeken van de prenatale diagnostiek. Een kort overzicht van de onderzoeken die in de loop van uw  zwangerschap regelmatig zullen terugkeren.

 

Onderzoek bij de eerste raadpleging van de zwangerschap

De eerste raadpleging tijdens de zwangerschap vindt best voor het einde van de tweede maand van de zwangerschap plaats. Dit onderzoek kan langer uitvallen dan de andere omdat de arts een volledig beeld van uw toestand wil krijgen. Hij zal u vragen naar uw persoonlijke en familiale antecedenten, naar uw leeftijd, uw leef- en werkomstandigheden,  hoe u zich verplaatst, hoe uw vorige zwangerschappen zijn verlopen, enz. Hij zal ook een klinisch onderzoek uitvoeren om na te gaan of alles goed gaat. Hij zal u ook vragen te stoppen met roken en geen alcohol meer te drinken. Tot slot zal hij de urine- en bloedonderzoeken voorschrijven en uw volgende afspraken vastleggen (1 raadpleging om de maand en 3 echografieën). Bij die afspraken controleert hij ook uw gewicht, bloeddruk, de groei van uw baarmoeder en de sluiting van de baarmoederhals.

 

Mijn bloed- en urineonderzoeken

Bij het eerste bloedonderzoek wordt uw bloed getest op bloedgroep, rode bloedcellen (opsporen van bloedarmoede), antistoffen van rodehond, toxoplasmose, hepatitis B en C en hiv (aidsvirus). Als u niet immuun bent voor toxoplasmose, zal de arts elke maand wat bloed afnemen. Hij zal ook één keer per maand uw suiker controleren en eiwitten in uw urine opsporen. In de zesde maand volgt dan een nieuw onderzoek om bloedarmoede op te sporen en wordt u ook gescreend op diabetes.

 

Artikel gepubliceerd door op 31/01/2012

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Welke zwangerschapsonderzoeken bestaan er?

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten