• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Onderzoek van maag en darmen: slik de camera in, u wordt gefilmd!

Onderzoek van maag en darmen: slik de camera in, u wordt gefilmd!Recent werd een nieuwe radiocamera van 2,5 bij 1 cm getest om bij bepaalde patiënten de oorzaak van bloedverlies in de dunne darm te achterhalen. De camera wordt ingeslikt en... draaien maar! Volgens de eerste studies is die methode even doeltreffend als een klassieke endoscopie, maar er is geen anesthesie voor nodig en de patiënt moet niet in het ziekenhuis worden opgenomen.

Bij personen met chronische bloedarmoede (anemie) of personen met zwarte stoelgang moet worden gedacht aan de mogelijkheid van bloedverlies via het maagdarmkanaal. Om de oorzaak van het bloedverlies te achterhalen, wordt een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie) en van de dikke darm (colosopie) uitgevoerd. Die delen van het maagdarmkanaal zijn het best toegankelijk. Maar als noch de maag noch de dikke darm bloedt, moet het centrale gedeelte van het maagdarmkanaal, de dunne darm, worden onderzocht. Klassiek wordt daarvoor een endoscoop (lange buis met een licht optische vezel, waarmee ook bepaalde behandelingen kunnen worden uitgevoerd) via de mond ingebracht en zo ver mogelijk in de darmen geduwd. Dat is evenwel een lang onderzoek waarvoor een narcose (algemene anesthesie) noodzakelijk is en waarmee niet heel de dunne darm kan worden onderzocht.

In het 'hart' van de darm

Het Israëlisch bedrijf Given Imaging Ltd heeft nu een endoscoop zonder kabel ontwikkeld die sinds augustus in het Erasmusziekenhuis in Brussel wordt uitgetest. Dat is een Europese primeur. Het betreft een capsule van 2,5 cm lang en minder dan 1 cm dik die door de patiënt kan worden ingeslikt. De camera filmt het spijsverteringskanaal continu gedurende 8 uur en geeft signalen door met een snelheid van twee beelden per seconde. De signalen worden opgevangen door sensoren die op de buik van de patiënt worden aangebracht en opgenomen met een draagbare videorecorder. De videocapsule verlaat het lichaam langs natuurlijke weg, d.w.z. via de anus.

Minstens even goed

Ook in Lyon werd onderzoek verricht met deze camera. Franse wetenschappers vergeleken de radiocamera met de klassieke endoscoop. Daarvoor werden beide methoden parallel toegepast bij 55 patiënten met een gastro-intestinale bloeding van onbekende oorspong. Het onderzoek met de capsule bleek in 85% van de gevallen minstens even goed te zijn als of beter dan de endoscoop. Na uitsluiting van therapeutische handelingen (wat dat betreft, is de endoscoop toch beter) bedraagt dat percentage minstens nog 72%. Geen van beide onderzoeksmethoden veroorzaakte bijwerkingen. De Franse wetenschappers zijn zo in hun nopjes met het nieuwe toestel dat ze het als eerste onderzoek willen gebruiken vooraleer een endoscopie uit te voeren. Volgens hen is het onderzoek niet alleen efficiënt, maar ook minder agressief dan een endoscopie en kan het gemakkelijker worden toegepast bij verzwakte patiënten.Maar opgelet, deze methode vervangt gastroscopie en coloscopie niet.De website http://www.givenimaging.com is volledig gewijd aan deze nieuwe technologie.

Artikel gepubliceerd door op 15/04/2002

Bronnen: Saurin J.C. Journées Francophones de Pathologie Digestive 2002 - Mededeling op 25 maart. Société Nationale Française de Gastro-entérologie: http://www.snfge.asso.fr.

Vindt u het artikel interessant?