• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Omtrent intieme hygiëne

Omtrent intieme hygiëne Heel wat vrouwen denken dat een onprettig ruikende vagina het gevolg is van een gebrek aan hygiëne. Vaak weten vrouwen ook niet dat het overmatig wassen van de vagina de problemen alleen maar groter maakt.

Belgen en lichaamsgeuren

Een recente, representatieve enquête toont aan dat 68% van de Belgen zich stoort wanneer hun geslachtsdelen een onaangename geur verspreiden.
Vooral vrouwen zijn gevoelig op het vlak van lichaamsgeuren. Meer dan 70% (74% ) vindt het onaanvaardbaar dat hun vagina onprettig geurt. 40% van de vrouwen probeert de vaginale geuren te doen verdwijnen.

Maar een gezonde vagina heeft altijd een bescheiden geurtje. Het is overigens belangrijk dat het natuurlijke evenwicht van de vagina zo weinig mogelijk verstoord wordt. Het volstaat om de schaamstreek onder de douche te wassen met lauw water. De binnenkant van de vagina reinigt zich zelf. Vrouwen die last hebben van een sterk geurende vagina mogen vooral niet de vagina intensief gaan wassen of schrobben. De eerste zorg is het herstellen van de zuurtegraad en dus het evenwicht van de vaginale flora. Vraag raad aan uw arts of apotheker.

De vaginale flora

De vaginale flora bevat heel wat micro-organismen. De belangrijkste daarvan zijn de lactobacillen. Dat zijn de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor de beschermende zuurheid van de vagina. Dankzij die organismen beschermt de vagina zich zelf tegen infecties en bacteriën. Het zure milieu is erg belangrijk voor een gezonde vaginale flora. Veelvuldig wassen verhoogt vaak de pH waardoor de vaginale flora verstoord geraakt en vaginale infecties kunnen ontstaan en ook een bijzonder onaangename geur.

Artikel gepubliceerd door op 15/08/2006

Bronnen: Persdossier 'De Belgen en hun relatie tot natuurlijke lichaamsgeuren', Bersac/Pride, 3 augustus 2006. www.vrouwenvragen.be

Vindt u het artikel interessant?