• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Omgeving van personen met psychiatrische problemen heeft ook hulp nodig

Omgeving van personen met psychiatrische problemen heeft ook hulp nodig

Een depressieve ouder of een kind met psychische problemen zetten een domper op het gezinsleven. Ook de omgeving heeft hulp nodig. Waar kan ze terecht?

Personen met psychiatrische problemen, niet zeldzaam

Wie heeft in zijn familie, vrienden- of kennissenkring niet iemand die kampt met psychische problemen? Misschien maak je het zelf van dichtbij mee? Toch praat niemand erover. Er rust een taboe op psychische ziekte. Nochtans hebben vele mensen in ons land ermee te maken. 10% lijdt aan een depressie. Daar komen nog de angststoornissen bij en zeldzamere ziekten zoals bipolaire stoornis, schizofrenie, enz. Kortom, duizenden mensen krijgen ermee te maken, ook kinderen met een moeder of vader met psychiatrische problemen die plots geconfronteerd worden met zaken waar ze niet op zijn voorbereid.

Het gebrek aan kennis voedt het onbegrip en de misvattingen over mensen met een psychisch probleem. Maar ook de gezinsleden voelen zich schuldig of schamen zich voor hun ziek gezinslid. Het taboe legt hen het zwijgen op. Bovendien zit niemand op hun verhaal te wachten. Het gezin dat vaak emotioneel, familiaal, sociaal en financieel zwaar getroffen wordt staat alleen.

Lotgenotencontact

Een familielid met psychiatrische problemen roept veel emoties en vragen op. Wat is er aan de hand? Is deze ziekte te behandelen? Waar kan ik terecht voor hulp? Hoe kan ik het beste met mijn ziek familielid of zieke partner omgaan? Wat vertel ik anderen en wanneer? Similes, een organisatie met secretariaten in alle Belgische provincies, antwoordt op deze vragen via folders en brochures, gespreksavonden, studiedagen, telefonisch onthaal en een website. Daarnaast brengt Similes lotgenoten samen om ervaringen te delen en van elkaar te leren. Hierdoor vinden mensen steun en begrip, voelen zich minder alleen en vinden de kracht om door te gaan. U vindt alle informatie over Similes op de website van de vereniging: http://www.similes.org/.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/05/2015
Origineel artikel geschreven door op 09/09/2003

Bronnen: Federatie van Vlaamse Simileskringen vzw, Groeneweg 151, 3001 Heverlee. Tel: 016 23 23 82, E-mail: similes@pi.be.

Vindt u het artikel interessant?