Omgeving van personen met psychiatrische problemen heeft ook hulp nodig

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/05/2015 - 16h34
-A +A

Een depressieve ouder of een kind met psychische problemen zetten een domper op het gezinsleven. Ook de omgeving heeft hulp nodig. Waar kan ze terecht?

Personen met psychiatrische problemen, niet zeldzaam

Wie heeft in zijn familie, vrienden- of kennissenkring niet iemand die kampt met psychische problemen? Misschien maak je het zelf van dichtbij mee? Toch praat niemand erover. Er rust een taboe op psychische ziekte. Nochtans hebben vele mensen in ons land ermee te maken. 10% lijdt aan een depressie. Daar komen nog de angststoornissen bij en zeldzamere ziekten zoals bipolaire stoornis, schizofrenie, enz. Kortom, duizenden mensen krijgen ermee te maken, ook kinderen met een moeder of vader met psychiatrische problemen die plots geconfronteerd worden met zaken waar ze niet op zijn voorbereid.

Het gebrek aan kennis voedt het onbegrip en de misvattingen over mensen met een psychisch probleem. Maar ook de gezinsleden voelen zich schuldig of schamen zich voor hun ziek gezinslid. Het taboe legt hen het zwijgen op. Bovendien zit niemand op hun verhaal te wachten. Het gezin dat vaak emotioneel, familiaal, sociaal en financieel zwaar getroffen wordt staat alleen.

Lotgenotencontact

Een familielid met psychiatrische problemen roept veel emoties en vragen op. Wat is er aan de hand? Is deze ziekte te behandelen? Waar kan ik terecht voor hulp? Hoe kan ik het beste met mijn ziek familielid of zieke partner omgaan? Wat vertel ik anderen en wanneer? Similes, een organisatie met secretariaten in alle Belgische provincies, antwoordt op deze vragen via folders en brochures, gespreksavonden, studiedagen, telefonisch onthaal en een website. Daarnaast brengt Similes lotgenoten samen om ervaringen te delen en van elkaar te leren. Hierdoor vinden mensen steun en begrip, voelen zich minder alleen en vinden de kracht om door te gaan. U vindt alle informatie over Similes op de website van de vereniging: http://www.similes.org/.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 09/09/2003 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/05/2015 - 16h34

Federatie van Vlaamse Simileskringen vzw, Groeneweg 151, 3001 Heverlee. Tel: 016 23 23 82, E-mail: similes@pi.be.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Naakt zijn of niet naakt zijn... in het gezin Geüpdatet op 03/06/2003 - 00h00

Els heeft haar ouders altijd al naakt zien rondlopen in huis of in de tuin. Toen ze volwassen werd, durfde ze hun eindelijk te zeggen hoe moeilijk ze het daar rond haar 8ste mee begon te krijgen, want rond die leeftijd werd ze nogal preuts. Vandaag i...

Heroïne: hoe afkicken? Geüpdatet op 17/02/2014 - 10h09

Heroïne leidt tot ernstige lichamelijke en psychische afhankelijkheid. Om ermee te stoppen, is hulp vragen vaak noodzakelijk. Een aangepaste aanpak is zeker een plus om er definitief van af te raken en om hervallen te voorkomen.

Kleptomanie, steelzucht... Gepubliceerd op 09/09/2015 - 13h12

Kleptomanen , mensen die zich niet kunnen bedwingen om in de winkels te stelen , is iets waar we makkelijk om lachen of grappen over maken, iets voor komische films. Maar voor wie het zelf elke dag moet beleven, is het helemaal geen lachertje..

Meer artikels