PUBLICITÉ

Omgaan met scheiden

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 17/06/2002 - 00h00
-A +A

Een scheiding is een zeer moeilijk moment, vooral voor diegene die "verlaten" wordt, een moment dat even moeilijk kan zijn als een rouwproces. Er bestaan echter middelen om een dergelijke breuk te boven te komen, verklaart Louise Gardel, psychologe.

PUB

Betekenis van de breuk

Een scheiding, een breuk roept nagenoeg onvermijdelijk gevoelens van verlies, in de steek gelaten worden, waardevermindering en onvermogen op. De persoon die wordt achtergelaten, denkt dat men nooit meer van hem/haar zal houden, hij/zij voelt zich minderwaardig en beleeft die ervaring als een mislukking.

"Belangrijk is dat de persoon die in de steek wordt gelaten, zijn eigen leven in handen neemt", voegt de psychologe eraan toe.

Zich niet isoleren

Een persoon die een breuk meemaakt, mag zich vooral niet isoleren, maar moet ervan profiteren om zich weer op zichzelf te centreren. Een periode van celibaat (alleen zijn) is vaak noodzakelijk om een stand van zaken op te maken opdat in de toekomst hetzelfde zich niet meer zou voordoen. Het kan echter gebeuren dat de betrokkene zeer snel iemand anders ontmoet die hem/haar helpt de breuk te verwerken, maar die nieuwe relatie moet dan berusten op een werkelijke en wederzijdse aantrekkingskracht en niet op een poging om de eenzaamheid te ontvluchten. Opdat deze periode niet synoniem zou zijn met eenzaamheid, maar wel met vrijheid, moet men dus uitgaan, vrienden bezoeken, plezier zoeken in andere dingen, nieuwe plaatsen bezoeken, enz. En als de breuk desondanks moeilijk blijft, kan professionele psychologische hulp heilzaam zijn...

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 17/06/2002 - 00h00 ©Psychonet Production
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ