PUBLICITÉ

Omega-vetzuren in cosmetica: helpen ze ons aan een mooie huid?

Gepubliceerd door Jessica Xavier, gezondheidsjournaliste op 19/02/2016 - 14h16
-A +A

Veel cosmetische producten bevatten essentiële vetzuren (omega 3 en omega 6). Wat is hun rol voor de huid en het haar? We zochten het voor u uit.

PUB

Wat zijn omega-vetzuren?

Omega-vetzuren zijn  lipiden, vetten dus. Er bestaan twee categorieën: essentiële vetzuren (omega 3 en omega 6) en niet essentiële vetzuren (omega 9). De essentiële en niet-essentiële vetzuren worden ingedeeld in drie grote groepen: verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren (omega 9) en meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 3 en 6). Ze verschillen van elkaar door het al dan niet aanwezig zijn van een dubbele (chemische) binding in de koolstofketen. Meervoudig onverzadigde vetzuren hebben een lange koolstofketen, wat ze heel interessant maakt. "Na inname van deze vetten zet het lichaam ze om, waardoor het darmstelsel  ze kan opnemen", vertelt Patrice Bellon, doctor in farmacologie en voorzitter van de ‘Société Française de Cosmétologie’.

Omega 3 en 6 worden essentiële vetzuren genoemd omdat ze niet door het lichaam worden geproduceerd, maar er wel onmisbaar voor zijn. "Omega 3 en 6 zijn cruciaal voor het lichaam. Ze voeden de cellen en zorgen er zo voor dat de cellen zich goed ontwikkelen. Bij een tekort kunnen bepaalde stoornissen optreden, zoals ontstekings- en hartziektes. Deze vetzuren zijn dus van groot belang voor het lichaam, voor de werking ervan en voor onze gezondheid. Als we de inname ervan stoppen, vertragen de mechanismen", aldus nog onze expert.

Om gezond te blijven, moeten we dus voedingsmiddelen met essentiële vetzuren eten, zoals vette vis en oliehoudende zaden en gewassen. En voor een mooie en jeugdige huid kunnen we heel veel profijt halen uit cosmetische producten op basis van vetzuren.

Omega-vetzuren zijn goed voor mijn huid

Vetzuren zijn heel nuttig voor de huidverzorging, al krijgen we dat zelden te horen van de cosmeticaproducenten. Cosmetica-expert Patrice Bellon: " Omega-vetzuren in cosmetische producten zijn niet echt een marketing argument, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het co-enzym Q10." Maar vetzuren mogen dan geen marketingargument zijn, de producten en ingrediënten waarin ze zitten zijn het toch iets meer.

Vetzuren worden met name gebruikt om de huidbarrière te versterken, om de huid goed vochtig te houden, om ontstekingen tegen te gaan, wondgenezing te stimuleren en vrije radicalen te bestrijden. "Ze bieden uitstekend bescherming en helpen de hydrolipide barrière van de huid in stand te houden," verduidelijkt dr. Bellon.

  • Omega 3-vetzuren

Deze meervoudig onverzadigde vetzuren bestaan vooral uit linoleenzuur en spelen een cruciale rol in de bufferfunctie van de huid. Het linoleenzuur in omega 3 bestrijdt erythema (rode huiduitslag door zonnebrand) en wordt dus geprezen om zijn pijnstillende en verzachtende eigenschappen. "Omega 3-vetzuren hebben een  ontstekingswerende werking en worden dan ook logischerwijs gebruikt om de huid zachter te maken. Ook de soepelheid van de huid verbetert erdoor."
In levensmiddelen is omega te vinden in "vette vis, bepaalde algensoorten, kokosolie of ook in capsules van visolie", aldus nog Patrice Bellon.

  • Omega 6-vetzuren

Ook deze vetzuren bestaan vooral uit linoleenzuur en zijn net als omega 3 belangrijk voor de barrièrefunctie van de huid. Daarnaast bevorderen ze ook de elasticiteit van de huid, wat ze interessant maakt in anti-ageproducten. "Omega 6-vetzuren zijn te vinden in plantaardige oliën zoals saffloerolie, maïsolie, oliehoudende gewassen en zaden."

  • Omega 9-vetzuren

Deze vetzuren bestaan vooral uit oliezuur. Net als omega 3 en omega 6 zijn het belangrijke vetzuren, ook al zijn het geen essentiële vetten (het lichaam kan ze namelijk zelf aanmaken). Ze zitten vooral in talg en zijn nuttig om hun hydraterende en beschermende functie voor de huid, en omdat ze de huid soepel en elastisch houden.

Gepubliceerd door Jessica Xavier, gezondheidsjournaliste op 19/02/2016 - 14h16

Entretien avec Patrice Bellon, docteur en pharmacie et président de la société française de cosmétologie

Tensioactifs et oléagineux Étude sur les matières premières oléagineuses disponibles sur le marché européen

Journées Chevreul 2008 : Nouvelles huiles - Nouveaux usages

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ