PUBLICITÉ

Omega-3-vetzuren in de voeding: ook voor senioren!

Gepubliceerd door Dr. Stéphanie Lehmann op 10/06/2003 - 00h00
-A +A

Deze polyonverzadigde essentiële vetzuren zijn sinds enige tijd onbetwistbaar de rijzende sterren aan het dieetfirmament. Of het nu om wetenschappelijke literatuur of om reclame gaat, iedereen is het erover eens dat ze heilzaam zijn. Maar hebben ze ook zin als preventiemiddel bij 60-plussers?

PUB

De heilzame werking van visolie

In 1990 ontdekt men dat voeding die rijk is aan visolie de Inuit uit Groenland beschermt tegen de dodelijke complicaties van een hartinfarct. Dat wordt bevestigd bij andere volkeren die veel vis eten, onder meer bij de Japanners. Uiteindelijk zijn het een specifiek soort vetzuren, de omega-3-zuren, die een beschermende werking krijgen toegeschreven.

Wat zijn OMEGA-3-zuren precies?

Essentiële vetzuren, d.w.z. vetzuren die onmisbaar zijn voor onze gezondheid en die we niet zelf kunnen produceren. Vandaar dat we ze uit onze voeding moeten halen. Ze bestaan uit alfalinoleenzuur, eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur. Een afwisselende voeding is noodzakelijk, omdat omega-3-zuren niet in alle vetten zijn terug te vinden. Het gaat om een polyonverzadigd zuur met een dubbele moleculaire binding, in tegenstelling tot sommige verzadigde dierlijke vetten.

Gepubliceerd door Dr. Stéphanie Lehmann op 10/06/2003 - 00h00

Alix M., Intérêt des oméga-3 dans l'alimentation des personnes âgées. Gérontologie pratique janvier 2003 ; 142-143 : 8. Rosenberg IH. Fish-food to calm the heart. N Engl Med 2002; 346 : 1102-83.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ