Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist

Omega 3, omega 6: een kwestie van evenwicht

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 25/09/2007 - 00h00
-A +A

De essentiële vetzuren van de omega-familie zijn de huidige sterren in de voedingsleer en de meeste mensen hebben er al van gehoord. Wat minder bekend is, is dat ze in een evenwichtige verhouding moeten worden ingenomen. Een woordje uitleg.

Morgen iedereen dik?

Professor Pierre Weill van de Franse universiteit in Rennes en auteur van het recent door de uitgeverij Plon uitgegeven boek "Tous gros demain?" (Morgen iedereen dik?) zweert bij een evenwichtige verhouding van de meervoudig onverzadigde vetzuren van de omega-familie in onze voeding. Hij illustreert uitvoerig dat producten op basis van omega 6 ontstekingen in de hand werken, terwijl producten met omega 3 net het omgekeerde effect hebben. De vetzuren spelen bovendien een belangrijke rol in de ontwikkeling van adipocyten (de cellen die de ophoping van vetten regelen). Terwijl omega 3 de vermeerdering ervan afremt, bevordert omega 6 ze net. Allebei de vetzuren zijn nodig voor een goede werking van ons lichaam, maar ze moeten worden ingenomen in een verhouding van ongeveer 3 tot 5 omega 6 voor één omega 3. En daar loopt het helemaal fout. Het evenwicht tussen beide vetzuren in onze voeding zou volledig zoek zijn en er zijn zelfs aanwijzingen dat een overmatig gebruik van omega 6 de voornaamste oorzaak van obesitas is.

En hoe zit het bij de sportlui?

Dankzij de zeer geavanceerde bloedonderzoeken van vandaag zou het gehalte van omega 3 en omega 6 kunnen worden opgesteld door, via analyse van de samenstelling van de membranen van de witte bloedcellen, het lipidengehalte van de mensen te bepalen. In Frankrijk hebben heel wat topsporters dit type tests ondergaan. De conclusies lopen zeer gelijk ongeacht de disciplines.
Ze zijn erg alarmerend en kunnen zonder risico geëxtrapoleerd worden op België. In een steekproef van bijna 120 atleten die sinds 2005 zijn getest in disciplines zoals triatlon, zwemmen, voetbal of rugby werd bij meer dan 80% een duidelijk onvoldoende gehalte aan omega 3 en een onredelijk hoog gehalte aan omega 6 (arachidonzuur) vastgesteld. De wanverhouding was het grootst bij rugbyspelers. Dit uit zich in chronische blessures en een grotere vatbaarheid voor ziektes.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 25/09/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Plantaardige olie: de wraak van omega 6... Gepubliceerd op 10/03/2015 - 16h47

De voorbije jaren zijn de omega-3-vetzuren de hemel in geprezen, en dat ten koste van de omega-6-vetzuren die als schadelijk werden bestempeld voor hart en bloedvaten. De American Heart Association (AHA) heeft onlangs een wetenschappelijk advies gepu...

Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

De omega 3-top tien van levensmiddelen Geüpdatet op 17/10/2011 - 14h33

Iedereen weet intussen al wel dat vis veel omega 3 bevat. Maar er zijn nog producten die onze dagelijkse behoefte kunnen helpen dekken. We zetten de tien levensmiddelen met het hoogste omega 3 -gehalte op een rijtje. Zet ze regelmatig op uw menu en p...

Meer artikels