Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste

Omega-3: goed tegen diabetes

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/04/2004 - 00h00
-A +A

Regelmatige consumptie van omega-3-vetzuren tijdens de zwangerschap of in het eerste levensjaar van het kind vermindert het risico op type 1-diabetes (insulineafhankelijke diabetes) met 25 %.

Omega-3-vetzuren behoren tot de categorie van de polyonverzadigde vetzuren. Ze spelen een rol bij tal van fysiologische activiteiten maar ook bij verschillende ziekteprocessen, waaronder hart- en vaatziekten. Er zijn al flink wat studies gewijd aan omega-3-zuren. Tot in 1977 werd gedacht dat het heilzame effect van levertraan te danken was aan de vitamines A en D die ze bevat. Die voorkwamen weliswaar rachitis, maar men kon niet verklaren hoe het kwam dat de inwoners van Groenland zo weinig aan hart- en vaatziekten leden. Vandaar dat in de jaren 70 verschillende Deense onderzoekers deze populaties bestudeerden, om te proberen deze paradoxale situatie te begrijpen. De Groenlanders aten namelijk meer vet dan de Denen. Daarbij stelden ze vast dat de Groenlanders niet zomaar om het even welk soort vetten aten, maar vetten die afkomstig waren van vette vissoorten. Sindsdien zijn omega-3-vetzuren alleen maar bekender geworden, naargelang hun talrijke deugden werden ontdekt.

Daarnaast werd sterk vermoed dat polyonverzadigde vetzuren het diabetesrisico gunstig beïnvloeden. Welnu, die relatie wordt vandaag bevestigd door dit onderzoek bij 2.200 proefpersonen, waarvan er 500 diabetes hadden. Hun inname van polyonverzadigde vetzuren werd geraamd op basis van hun eetgewoonten, en daaruit blijkt dat regelmatig omega-3-vetzuren innemen tijdens de zwangerschap of in het eerste levensjaar van het kind, dat kind beschermt tegen type 1-diabetes. Het gehalte aan polyonverzadigde vetzuren van de spiermembranen speelt dus wel degelijk een rol bij insulineresistentie.

Het gaat hier om een bijzonder interessante bevinding die zwangere vrouwen ertoe moet aanzetten om veel omega-3-vetzuren te consumeren.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/04/2004 - 00h00 Am. J. Clin. Nutr., december 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
U bent zwanger? Eet vis! Gepubliceerd op 13/08/2012 - 10h30

Vette vis is rijk aan omega 3-vetzuren . Die vetzuren hebben heel wat voordelen: ze voorkomen onder andere dat kinderen te vroeg geboren worden en te weinig wegen bij hun geboorte.

Cholesterol: omega-3-vetzuren of geneesmiddelen? Gepubliceerd op 24/09/2013 - 08h42

Hoe moet je hart- en vaatziekten voorkomen? Met statines (cholesterolverlagende middelen), zeggen sommigen. Anderen raden dan weer omega-3-vetzuren aan. Die laatste oplossing lijkt doeltreffender dan de eerste, als we de resultaten van deze nieuwe ve...

Meer artikels