Omega 3 en hart- en vaataandoeningen, drievoudig voordeel

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/06/2014 - 11h44
-A +A

Er is al veel te doen geweest rond omega 3 en het effect ervan op depressies en angststoornissen.

Maar ze werden aanvankelijk bestudeerd om hun preventieve effecten op hart- en vaataandoeningen. En op dat vlak geven ze vandaag ook nog altijd het meeste resultaat.

PUB

Omega 3 voorkomt recidieven van hartinfarct

De studies toonden al heel snel aan welke positieve effecten omega 3-vetzuren hebben op patiënten die één hartinfarct achter de rug hebben.

Wie na een infarct namelijk meer dan twee keer per week vis eet, vermindert het risico op overlijden door een cardiovasculaire aandoening met 32%.

Dit voordeel is toe te schrijven aan de meervoudig onverzadigde vetzuren omega 3, dat zijn goede vetten die worden geleverd door vette vis. Dat laatste werd aangetoond via experimenten waarin patiënten supplementen met omega 3 in de vorm van capsules namen.

 

Omega 3 beschermt tegen hartaanval

Ook studies bij mensen die nog nooit met een hartaandoening te maken hadden (maar daar bestaan minder studies over dan over mensen met een cardiovasculair risico) hebben het positieve effect van omega 3 aangetoond. Zo blijkt het risico op een coronair accident (van de kransslagader) bij een verhoogde concentratie van meervoudig onverzadigde vetzuren (uit de groep van de omega 3) in het bloed met 44% te dalen.

Veel omega 3 innemen vermindert met andere woorden het risico op een zwaar of licht infarct.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/08/2011 - 17h37 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/06/2014 - 11h44

Dr. Catherine Solano en dr. Philippe Presles, "Prévenir – Alzheimer, cancers, infarctus et vivre en forme plus longtemps", Uitgeverij Robert Laffont.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
louis11

Het is een fabeltje dat cholesterol de allerbelangrijkste risicofactor is voor een hartinfarct = de cholesterolmythe (kijk via google).. Cholesterol is een levensbelangrijke stof - bij toediening van statines gaat de lever minder cholesterol produceren en eveneens minder Q10 met alle gevolgen vandien. Er is geen enkele wetenschappelijke studie die aantoont dat cholesterol hart - en vaatziekten in de hand werkt, integendeel het nemen van statines heeft een groter risico voor oa kanker tot gevolg, toenemende dementie bij ouderen.

Voortdurend werden in de loop vd tijd de max waarden van cholesterol van 250 naar 230 dan naar 190 verlaagd. Men spreekt zelfs om de grens op 160 te leggen. Gevolg : verkoop van cholesterolverlagende medicatie zal nogmaals drastisch stijgen. Dit heeft niets met gezondheid te maken maar heeft enkel een economisch doel : zoveel mogelijk winsten maken.

Omega 3 daarentegen als aanvulling is zeer goed in de bestrijding van hart- en vaatziekten, maar laat aub die cholesterolhypothese terzijde liggen. Cholesterolverlagende middelen zijn schadelijk voor de gezonheid !

andre12

Louis11 ben jij een arts? Ik kreeg van een gekende hartspecialist wel de raad om cholesterolverlagende middelen te nemen.Kan jij me garanderen dat dit zinloos is? Anders graag maar ik wil wel 100 % zekerheid

PUB
Lees ook
Cholesterol: omega-3-vetzuren of geneesmiddelen? Gepubliceerd op 24/09/2013 - 08h42

Hoe moet je hart- en vaatziekten voorkomen? Met statines (cholesterolverlagende middelen), zeggen sommigen. Anderen raden dan weer omega-3-vetzuren aan. Die laatste oplossing lijkt doeltreffender dan de eerste, als we de resultaten van deze nieuwe ve...

Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Meer artikels