• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  16 mening
 • Getuigenissen (0)

Omega 3 en hart- en vaataandoeningen, drievoudig voordeel

Omega 3 en hart- en vaataandoeningen, drievoudig voordeel

Er is al veel te doen geweest rond omega 3 en het effect ervan op depressies en angststoornissen.

Maar ze werden aanvankelijk bestudeerd om hun preventieve effecten op hart- en vaataandoeningen. En op dat vlak geven ze vandaag ook nog altijd het meeste resultaat.

Omega 3 voorkomt recidieven van hartinfarct

De studies toonden al heel snel aan welke positieve effecten omega 3-vetzuren hebben op patiënten die één hartinfarct achter de rug hebben.

Wie na een infarct namelijk meer dan twee keer per week vis eet, vermindert het risico op overlijden door een cardiovasculaire aandoening met 32%.

Dit voordeel is toe te schrijven aan de meervoudig onverzadigde vetzuren omega 3, dat zijn goede vetten die worden geleverd door vette vis. Dat laatste werd aangetoond via experimenten waarin patiënten supplementen met omega 3 in de vorm van capsules namen.

 

Omega 3 beschermt tegen hartaanval

Ook studies bij mensen die nog nooit met een hartaandoening te maken hadden (maar daar bestaan minder studies over dan over mensen met een cardiovasculair risico) hebben het positieve effect van omega 3 aangetoond. Zo blijkt het risico op een coronair accident (van de kransslagader) bij een verhoogde concentratie van meervoudig onverzadigde vetzuren (uit de groep van de omega 3) in het bloed met 44% te dalen.

Veel omega 3 innemen vermindert met andere woorden het risico op een zwaar of licht infarct.

 

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/06/2014
Origineel artikel geschreven door op 22/08/2011

Bronnen: Dr. Catherine Solano en dr. Philippe Presles, "Prévenir – Alzheimer, cancers, infarctus et vivre en forme plus longtemps", Uitgeverij Robert Laffont.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Omega 3 tegen hart- en vaataandoeningen

Vindt u het artikel interessant?