PUBLICITÉ

Omega 3 en geestelijke gezondheid: een stand van zaken

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 29/04/2008 - 00h00
-A +A

Iedereen heeft al wel over omega 3 gehoord. De naam zegt veel, maar de effecten op de gezondheid zijn vaak iets minder bekend. We weten misschien wel dat het goed is voor het hart, maar dat het ook goed is voor de hersenen weten maar weinig mensen. We geven u de laatste stand van zaken in het onderzoek naar omega 3.

PUB

Omega 3 is een verzamelnaam voor vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam en die in de natuur maar heel beperkt aanwezig zijn. Ze zijn overvloedig aanwezig in bepaalde plantaardige vetten (noten, soja, koolzaad, lijnzaad, hennep…), in vette vis, en in mindere mate in andere zeeproducten en in verrijkte levensmiddelen. Maar deze voedselbronnen zitten niet vast verankerd in de eetgewoonten van de Belgen. Toch is omega 3 onmisbaar voor ons lichaam en moeten we de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zien te dekken.

Voor sterke zenuwen

Het is al langer bekend dat het zenuwweefsel (de hersenen, het netvlies) heel rijk is aan omega-3, vooral de vetzuren die in vette vis zitten (EPA en vooral DHA). Het wetenschappelijke onderzoek van de afgelopen 20 jaar heeft ook aangetoond dat inname van dit vetzuur tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding noodzakelijk is voor de vorming van het zenuwweefsel van de foetus en voor de ontwikkeling van de visuele en cognitieve functies van het kind.
Recenter onderzoek heeft ook het belang van omega 3 aangetoond voor de mentale gezondheid in de bredere zin van het woord. Aanvankelijk steunde dit onderzoek vooral op observatie van patiënten die leden aan de ziekte van Alzheimer of diverse psychiatrische aandoeningen (depressie, schizofrenie, hyperactiviteit, aandachtsstoornissen en autisme). Deze patiënten hadden vaak bloedwaarden met een lager gehalte aan EPA en/of DHA dan de personen uit de controlegroep.

Minder depressies met omega-3

In het geval van depressie geeft een eenvoudige vergelijking van gegevens al een idee van de potentiële impact van de omega 3-vetzuren. Zo komen depressies minder voor in landen met een hoge visconsumptie, de voornaamste bron van de zogeheten lange-keten omega 3-vetzuren (Aziatische landen, Chili, IJsland).
Ook de analyse van de bevolkingsstudies die in diverse landen verricht zijn - grote versus zeer kleine verbruikers van vis - is heel duidelijk. Zo blijkt er een significant verband te bestaan tussen een hogere consumptie van lange-keten omega 3-vetzuren of vis enerzijds en een lagere frequentie van depressies of pogingen tot zelfdoding anderzijds.
De studies wijzen op een mogelijk preventief effect van de lange-keten omega 3-vetzuren ten aanzien van depressies en suïcidale neigingen. Er zijn ook aanwijzingen dat ze de symptomen van depressieve patiënten zouden verminderen, in combinatie met een behandeling met antidepressiva, maar ook zonder behandeling.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 29/04/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ