• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

OMD: sommige behandelingen zijn peperduur

OMD: sommige behandelingen zijn peperduur

OMD of ouderdomsgerelateerde maculadegeneratie is een ziekte die het netvlies aantast. Het aantal gevallen blijft maar stijgen en dat heeft natuurlijk alles te maken met de veroudering van de bevolking. De aandoening is nog altijd niet te genezen. Er bestaan wel behandelingen voor, waaronder dure geneesmiddelen zoals Lucentis®. Die stoppen of vertragen de evolutie van de zwaarste vormen van OMD.

Wat is OMD?

OMD is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid bij 50-plussers.

OMD is een neurodegeneratieve ziekte die de macula - het centrale deel van het netvlies - aantast. De macula zorgt voor een scherp en gedetailleerd zicht (onmisbaar bij het lezen), ze maakt het herkennen van gezichten mogelijk, het autobesturen, het doe-het-zelven, enz. Het perifere zicht wordt bij OMD niet aangetast. Mensen met OMD kunnen zich dus blijven verplaatsen en in de ruimte oriënteren.

Er zijn twee types van OMD: droge (of atrofische) OMD en natte OMD:

Droge of atrofische OMD

Droge OMD evolueert heel langzaam over meerdere jaren.
Mensen met droge OMD hebben meer licht nodig om fijn te zien en hebben last van verblinding.

Natte OMD

Deze vorm van OMD is heel ernstig en heel agressief. Ze  evolueert heel snel.
Er vormen zich abnormale microscopische bloedvaatjes in het netvlies (zichtbaar via angiografie van het netvlies), waardoor zich onder het netvlies vocht ophoopt. Dat vocht vervormt het netvlies en veroorzaakt oedemen en kleine bloedingen.

Hoe wordt OMD behandeld?

De huidige behandelingen kunnen de letsels van het netvlies niet ongedaan maken. Ze kunnen natte OMD alleen stabiliseren.

In België lijden zo’n 30.000 patiënten aan OMD.

 • Laser fotocoagulatie
  De letsels in de buurt van de centrale zone van het  netvlies worden verschroeid (alleen in een vroeg stadium, als het centrale deel van het netvlies nog niet is aangetast).
 • Dynamische fototherapie
  De nieuwe bloedvaatjes worden vernietigd door koudelaserbestraling na injectie van een kleurstof (toepasbaar op de nieuwe bloedvaatjes in het centrale gedeelte van het netvlies).
 • Angiogeneseremmers (anti-VEGF-geneesmiddelen).
  Deze vrij nieuwe geneesmiddelen verhinderen de vorming van nieuwe bloedvaatjes. Ze worden vaak rechtstreeks in het oog ingespoten. 

Artikel gepubliceerd door op 10/09/2013

Bronnen: Syndicat national des ophtalmologistes de France, www.snof.org . DMLA Info : www.dmlainfo.fr The CATT Research GroupN Engl J Med Published online April 28, 2011. doi: 10.1056/nejmoa1102673. Philip J R., N Engl J Med Published online April 28, 2011 10.1056/nejme1103334.

Vindt u het artikel interessant?