Olijfolie: het gele goud met zuiders parfum

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 20/05/2003 - 00h00
-A +A

Deze pijler in de voeding van het Middellandse-Zeegebied, dit pure vruchtensap blijft ons verbazen. Op voorwaarde echter dat zijn "maagdelijkheid" bewaard blijft...

Om van olijven olie te maken, worden ze geplet en vervolgens geperst of koud gecentrifugeerd. De vloeibare substantie die men zo bekomt, wordt vervolgens gewassen en gefilterd alvorens ze wordt opgeslagen. Daarna wordt de olie verkocht als "vierge extra" - of fijne olijfolie. Olijfolie is bijzonder rijk aan oliezuur, een mono-onverzadigd vetzuur. Dat kenmerk maakt ze stabiel bij warmte. Dat is de reden waarom olijfolie, samen met zonnebloemolie, een van de weinige plantaardige oliën is die kan worden gebruikt voor zowel bakken als op smaak brengen.

Fijne olijfolie gaat met veel samen!

Deze naam is voorbehouden voor olie die werd bekomen door middel van fysieke procédés, in thermische omstandigheden, waarbij de "sappen" geen verandering of behandeling heeft gehad zoals wassen, bezinking, centrifugering en filteren. Wat is daar het nut van? Dat verandert alles! De stabiliteit, de geur, de kleur en de smaak zijn gevoelig beter. De samenstelling van "vierge extra" maakt ze ook veel interessanter op voedingsvlak… Door de raffinage wordt de olie immers ontdaan van een groot deel van haar kleinere bestanddelen: vitamine E, fenol- of polyfenolbestanddelen (cafeïnezuur, cumarinezuur, hydroxytyrosol…) en koolwaterstof (squalene en fytosterol).

Kleine oorzaak, grote effecten

Een groot aantal studies toonden aan dat deze kleinere substanties een heilzame invloed hebben op de gezondheid. Zo zouden squalene (die enkel te vinden is in olijfolie of… haaienvlees) en bètasitosterol (een fytosterol) zouden anticarcinogene effecten hebben. De antioxidanten, hier vitamine E en polyfenol, zouden ook een beschermende rol spelen tegen de oxidatie van de "slechte" cholesterol LDL en ontstekingen, factoren die in het bijzonder verantwoordelijk zijn voor cardiovasculaire ziektes. Andere werken schrijven ze een tumorbestrijdende werking toe. Het oliezuurgehalte van olijfolie heeft tevens een positieve impact op de slechte cholesterol LDL.Hoewel olijfolie waarschijnlijk niet alles uitlegt, is ze toch een van de belangrijkste verklaringen voor het feit dat Kretenzische boeren uitzonderlijk lang leven. Zij houden immers een typisch mediterrane voeding aan, waarin de vrucht van de olijfboom nu eenmaal een prominente plaats inneemt.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 20/05/2003 - 00h00 Promotiecampagne voor Olijfolie, gefinancierd door de Europese Gemeenschap. Referentiedocument augustus 2000.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels