Okinawa-dieet

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diététicienne op 12/04/2014 - 11h36
-A +A

Een medisch onderzoek van de Japanse cardioloog Makoto Suzuki op de bevolking van het eiland Okinawa ligt ten grondslag aan dit dieet. Op dit eiland treft men een indrukwekkend aantal honderdjarigen met een bijzonder goede gezondheid aan.

PUB

Okinawa-dieet

De studie heeft aan het licht gebracht, dat voor het lange en gelukkige leven en de buitengewone fitheid van deze inwoners, naast erfelijke factoren ook hun bijzonder gezonde levensstijl, voeding en het eten van Alpina zerumbet – bladen rijk aan resveratrol (een sterk antioxidant) – van essentieel belang waren.

Verschillende werken werden over dit Okinawa-dieet gepubliceerd, zowel in het Engels als in het Nederlands. Doel is (uiteraard) afslanken, maar ook het voorkomen van verschillende - onder andere cardiovasculaire - ziektes en het slank en gezond oud worden.

Het is een heel leuk programma.

De principes van het Okinawa-dieet

Het Okinawa-dieet is een half-vegetarische voeding met weinig vetstoffen (minder dan 25%), en beperkte calorieën.

U richt zich daarbij op de energetische waarde van de voeding, zoals vermeld in de verschillende boeken en op de sites over dit dieet. Deze energetische waarde wordt geëvalueerd van 0,1 tot 8,8. U beperkt zich tot levensmiddelen, waarbij het gemiddelde van 3 niet overschreden wordt.

Bijvoorbeeld:

 • Een komkommer heeft een waarde van 0,1,
 • lamsvlees 2,8,
 • kaas 4
 • olie 8,8.

Verschillende principes moet u hier respecteren.

 • Eerst en vooral de Hara Hachi Bu: Stoppen met eten voordat het punt van verzadiging bereikt is. U eet dus minder.

 • Verder de kulen gwa: Uitsluitend kleine porties consumeren.

 • Ten slotte de nuchi gusui: Eten en daarbij denken aan het eten zelf, zich ervan bewust zijn dat deze levensmiddelen goed zijn en geneeskracht hebben.

 • U moet verder kleurrijke gerechten bereiden en variëren met enkel verse, licht (op zacht vuur) gekookte of rauwe levensmiddelen, die dan afzonderlijk bereid en gegeten worden.

Elke dag moet u hetvolgende eten:

 • 7 tot 13 porties groenten en graanproducten,

 • 2 tot 4 vruchten,

 • net zoveel tofoe of soja

 • 1 tot 3 levensmiddelen die rijk zijn aan omega 3.

 • U beperkt zich daarbij tot 1 à 2 koffielepels olie en kruiden.

 • U kunt thee en tenminste 8 glazen water drinken.

Elke week kunt u bovendien 1 tot 7 porties vlees en 1 tot 3 zoete levensmiddelen eten.

Ook al wenst u geen honderd jaar oud te worden, dit Okinawa-dieet moet een leven lang toegepast worden. Het is een eetwijze en een levenswijze.

 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diététicienne op 12/04/2014 - 11h36
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Diëten zijn geen wondermiddelen Geüpdatet op 08/02/2005 - 00h00

Heel wat mensen gaan op dieet, en het uitgebreide gamma diëten versterkt die trend alleen maar. Toch bestaan er bitter weinig gegevens over hun doeltreffendheid en hun gevolgen voor de gezondheid. Deze studie vergeleek vier diëten met elkaar.

Evenwichtige voeding: een kwestie van porties Gepubliceerd op 30/09/2015 - 15h11

Globaal gezien, weet u wel wat op gebied van voeding evenwichtig is en wat niet. Vis en groenten zijn uiteraard goed, snoep en chips zijn dat niet... Maar in feite, bent u wel op de hoogte van de porties die men mag verbruiken om in goede gezondheid...

Welk is het doeltreffendste dieet? Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

Elke maand, of toch bijna, komt iemand met een nieuw dieet op de proppen. Het gevolg is dat men door de bomen het bos niet meer ziet en dat zelfs wetenschappers moeite hebben om te bewijzen welke diëten het doeltreffendst zijn om gewicht te verliezen...

Meer artikels