• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Offensief tegen hepatitis C

Offensief tegen hepatitis C Op 23 mei heeft de eerste Nationale Dag tegen hepatitis C plaats. Dit initiatief wil het grote publiek en de politici mobiliseren rond een ziekte die vier keer meer doden maakt dan aids.

3 % van de wereldbevolking

Op wereldvlak zijn meer dan 170 miljoen mensen (3 % van de wereldbevolking) besmet met het HCV (hepatitis C-virus). Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) worden er naar schatting elk jaar 3 tot 4 miljoen nieuwe gevallen opgespoord. De meeste besmette personen (80 %) ontwikkelen chronische hepatitis C. In 20 % van de gevallen ontaardt hepatitis C in cirrose (leverletsels), in 5 % tot leverinsufficiëntie of leverkanker.

Lange tijd zonder symptomen

Hepatitis C wordt vaak beschreven als een geruisloze epidemie. De besmette personen voelen zich immers vaak perfect gezond en blijven soms langer dan 10 tot 20 jaar zonder symptomen. In België zijn 80.000 tot 100.000 mensen drager van het hepatitis C-virus, maar is de helft zich daarvan niet bewust. Daardoor krijgen ze geen behandeling en blijven ze risico lopen op nieuwe besmettingen. Want in tegenstelling tot wat 45 % van de Belgen denkt, bestaat er nog altijd geen vaccin tegen het virus. Sensibilisering is dan ook de enige doeltreffende manier om verspreiding van het hepatitis C-virus tegen te gaan.

Artikel gepubliceerd door op 18/05/2004

Bronnen: 'Eerste nationale dag tegen hepatitis C', persbericht van Schering-Plough.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden