- Voor :
- 4 personen
- Soort :
- hoofdgerechten
- Moeilijkheid :
- gemakkelijk
- Bereidingstijd :
- 30 minutes
- Ingrediënten :
-
24 grote holle oesters
2 sjalotten
1 koffielepel olijfolie
25 cl champagne
1 koffielepel maïszetmeel
1 eetlepel room
1 mespunt gemalen muskaatnoot
2 kilo's grof zout
paneermeel
roze peperbolletjes
enkele takjes dille
zout, peper
Bereiding van oesters gegratineerd met champagne
Open de oesters, werk boven een grote kom om het vrijkomende sap op te vangen. Haal ze uit de schaal (gooi de schalen niet weg). Leg ze systematisch in een diepe schotel. Zet de schotel in de koelkast.
Pel de sjalotjes en hak ze fijn. Verhit de olie in een kookpot en stoof de sjalotjes 5 tot 10 minuten tot ze goed gekonfijt zijn.
Haal de oesters uit de koelkast. Giet het vrijgekomen sap bij het andere sap in de kom. Filter het sap door een met een koffiefilter bedekte zeef.
Giet het gefilterde vocht in een kookpot samen met de champagne en breng net niet aan de kook. Pocheer de oesters 2 minuten in de ziedende bouillon. Haal ze er met een schuimspaan uit en leg ze op een schotel. Hou de schotel warm.
Laat het vocht indikken. Los het maïszetmeel op in twee eetlepels van dat vocht. Giet alles in de kookpot en laat koken tot het mengsel begint te dikken. Doe de room en de sjalotjes erbij en meng goed. Breng op smaak met zout, peper en de muskaatnoot.
Strooi een dikke laag grof zout op de ovenplaat en zet de oesterschalen erin vast. Leg in elke schaal een gepocheerde oester en giet er een lepel saus over. Strooi er een beetje paneermeel over.
Laat enkele minuten onder de grill gratineren. Versier met enkele roze peperbolletjes en enkele plukjes dille.