Oefeningen voor de ogen: werkt het of niet?

Gepubliceerd door Luc Ruidant, gezondheidsjournalist op 02/08/2016 - 13h48
-A +A

PUB

Geen wetenschappelijk bewijs voor ooggymnastiek

Prof. Demet Yuksel, hoofd van de dienst strabisme en oculomotorische stoornissen van de universitaire ziekenhuizen Saint-Luc, is hierover formeel: “Vanuit medisch standpunt geniet deze ooggymnastiek geen enkele officiële erkenning”.

“Deze oefeningen genezen niets”, aldus nog de oogarts van de UCL. “Er lopen momenteel wetenschappelijke studies om de werkzaamheid ervan te evalueren, maar voorlopig is niets bewezen”.

Volgens prof. Yuksel is het wel mogelijk om voor een aantal stoornissen verlichting te brengen via orthoptische of oogrevalidatie. “Het gaat concreet om ­aandoeningen zoals strabisme of scheelzien, amblyopie of een lui oog, diplopie of dubbel zicht, klachten bij het lezen, verslechtering van het zicht of slecht zien en bepaalde neurologische problemen”, somt de specialist en voorzitster van de Belgian Strabological Association op. “De oogarts kan op basis van een door hem gestelde diagnose en een voorschrift een orthoptist vragen deze afwijkingen te corrigeren.”

Oogrevalidatie: strategieën om beter te zien

Maar wat houdt orthoptische of oogrevalidatie precies in?  “Het zijn geen oefeningen in de strikte zin van het woord”, aldus nog prof. Yuksel. “Het zijn eerder uitvoerige aanpassingsstrategieën die de patiënt helpen beter te functioneren bij het vervullen van zijn dagelijkse activiteiten. De orthoptist leert de patiënten optische hulpmiddelen te gebruiken. Dat kan een lapje of schelp zijn om het sterke oog af te dekken en zo het zwakkere oog te doen werken, een bril en optische adapter, leeslampen met of zonder loep, enz.”

Slotsom: als u slecht ziet, verwacht dan niet te veel van de ooggymnastiek of oogyoga. Maar gebruik liever uw oogspieren zo goed mogelijk. Dat kan altijd!

Gepubliceerd door Luc Ruidant, gezondheidsjournalist op 02/08/2016 - 13h48

Prof. Demet Yuksel, hoofd van de dienst strabisme en oculomotorische stoornissen van de universitaire ziekenhuizen Saint-Luc en voorzitster van de Belgian Strabological Association

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB