Ocytocine: meer dan alleen maar liefkozingen…

Artikel gepubliceerd door op 08/08/2011


Ocytocine: meer dan alleen maar liefkozingen…

Ocytocine is een hormoon dat bekend is voor het verhogen van de gehechtheid tussen de moeder en haar baby of tussen twee verliefde mensen. Ocytocine wordt afgescheiden tijdens de bevalling en tijdens het orgasme en wordt vaak het liefdes- of liefkozingshormoon genoemd. Dit laatste echter ten onrechte…

Ocytocine heeft een donkere kant…

Een recente studie toont inderdaad aan dat ocytocine ook kan zorgen voor minder positieve gevoelens dan verliefdheid, onzelfzuchtigheid of gehechtheid.

Onderzoekers hebben bijvoorbeeld ontdekt dat het toedienen van ocytocine aan een persoon die met iemand anders een kansspel speelt, ervoor zorgt dat die persoon meer gevoelens van jaloezie vertoont en meer neiging heeft om zich te verheugen wanneer de tegenspeler pech heeft.

Het effect van ocytocine op onze relaties met andere mensen is dus duidelijk… maar niet altijd even positief!

 

Dit onderzoek is belangrijk omdat ocytocine behoort tot de mogelijke denkpistes voor de ontwikkeling van psychiatrische geneesmiddelen. Als dit hormoon de negatieve gevoelens versterkt, is het uiteraard belangrijk dat hiermee in deze context rekening wordt gehouden.

 

We kunnen hieruit misschien ook een les trekken die ons allemaal aanbelangt, namelijk dat we voorzichtig moeten zijn met grote titels die op gebied van gezondheid op de voorpagina's verschijnen. Ocytocine is zoals vele andere hormonen: ze heeft voor ons lichaam talrijke verschillende effecten: sommige zijn zeer concreet, terwijl andere met onze gevoelens te maken hebben. Van ocytocine slechts één effect onthouden, vooral het karikaturale beeld van het 'liefdeshormoon', is dus altijd bedrieglijk.

 

Bron: Association for psychological science.

Artikel gepubliceerd door op 08/08/2011

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Leren vrijen met video’s?

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/10/2011 14:40

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Educatieve video’s over seks? De video’s zijn heel expliciet – de website richt zich trouwens tot mensen van boven de 18. Maar de video’s zijn niet als pornografie, maar wel als leermiddel opgevat. ...