Ocytocine: meer dan alleen maar liefkozingen…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/08/2011 - 15h01
-A +A

Ocytocine is een hormoon dat bekend is voor het verhogen van de gehechtheid tussen de moeder en haar baby of tussen twee verliefde mensen. Ocytocine wordt afgescheiden tijdens de bevalling en tijdens het orgasme en wordt vaak het liefdes- of liefkozingshormoon genoemd. Dit laatste echter ten onrechte…

Ocytocine heeft een donkere kant…

Een recente studie toont inderdaad aan dat ocytocine ook kan zorgen voor minder positieve gevoelens dan verliefdheid, onzelfzuchtigheid of gehechtheid.

Onderzoekers hebben bijvoorbeeld ontdekt dat het toedienen van ocytocine aan een persoon die met iemand anders een kansspel speelt, ervoor zorgt dat die persoon meer gevoelens van jaloezie vertoont en meer neiging heeft om zich te verheugen wanneer de tegenspeler pech heeft.

Het effect van ocytocine op onze relaties met andere mensen is dus duidelijk… maar niet altijd even positief!

 

Dit onderzoek is belangrijk omdat ocytocine behoort tot de mogelijke denkpistes voor de ontwikkeling van psychiatrische geneesmiddelen. Als dit hormoon de negatieve gevoelens versterkt, is het uiteraard belangrijk dat hiermee in deze context rekening wordt gehouden.

 

We kunnen hieruit misschien ook een les trekken die ons allemaal aanbelangt, namelijk dat we voorzichtig moeten zijn met grote titels die op gebied van gezondheid op de voorpagina's verschijnen. Ocytocine is zoals vele andere hormonen: ze heeft voor ons lichaam talrijke verschillende effecten: sommige zijn zeer concreet, terwijl andere met onze gevoelens te maken hebben. Van ocytocine slechts één effect onthouden, vooral het karikaturale beeld van het 'liefdeshormoon', is dus altijd bedrieglijk.

 

Bron: Association for psychological science.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/08/2011 - 15h01
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Massage is heilzaam voor baby's Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

De tastzin ontwikkelt zich bij de foetus vanaf de tweede maand van de zwangerschap. Na de geboorte is massage een goede manier om de baby zachtjesaan te doen wennen aan zijn nieuwe leven buiten de baarmoeder. Massage biedt enorme voordelen en doet on...

Meer artikels