• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  12 mening
 • Getuigenissen (0)

Oculaire herpes: wat zijn de symptomen?

Oculaire herpes: wat zijn de symptomen?

Iedereen kent herpes van het virus dat de beruchte koortsblaasjes (labiale herpes) veroorzaakt of de geslachtsdelen aantast (genitale herpes).

Maar ook de ogen kunnen door het virus besmet raken. We spreken dan van oculaire herpes of oogherpes.

Als de infectie niet vroegtijdig wordt behandeld, kan oogherpes heel ernstig zijn. We nemen deze oogaandoening onder de loep.

Herpes, een heel besmettelijk virus

Als iemand met het herpesvirus besmet is, zit het virus niet alleen in de blaasjes van de aangetaste zone, maar ook in het speeksel. Wie contactlenzen draagt, mag die dus vooral niet met speeksel natmaken!

Herpes is een heel besmettelijk virus.
Het virus wordt overgedragen via direct contact met de huid of de slijmvliezen van een besmette persoon. Maar we kunnen het virus ook zelf overbrengen naar ons oog, bijvoorbeeld door in onze ogen te wrijven nadat we een besmet wondje (een koortsblaasje bijvoorbeeld) hebben aangeraakt.

Zwangere vrouwen met genitale herpes kunnen het virus ook bij de bevalling doorgeven aan hun baby, die dan een ooginfectie zal ontwikkelen.

Wat zijn de symptomen van oculaire herpes?

Oculaire herpes (HSV1 of Herpes simplex virus van het type 1) komt veel voor. In Frankrijk bijvoorbeeld raken elk jaar 60.000 mensen besmet.

De eerste symptomen hebben veel weg van conjunctivitis of bindvliesontsteking (maar in tegenstelling tot virale of allergische conjunctivitis is alleen het oog aangetast):

 • het oog ziet rood,
 • het oog voelt droog aan,
 • het lijkt alsof er zand in het oog zit,
 • prikkelend of tintelend gevoel,
 • tranende ogen,
 • gezwollen oogleden,
 • rond het oog of op het ooglid kunnen ook kleine blaasjes zitten.

Opgelet: als herpes niet snel en met een aangepaste behandeling wordt aangepakt, kan de infectie zich ook uitbreiden en het hoornvlies aantasten (het vlies dat de oogbol bedekt) en zo keratitis of hoornvliesontsteking veroorzaken.

Dan treden ook de volgende symptomen op: het oog ziet rood rond het hoornvlies, het oog doet pijn, overgevoeligheid voor licht, verminderd gezichtsvermogen.

Keratitis kan snel tot ernstige verwikkelingen leiden die het gezichtsvermogen (scherp zien) onomkeerbaar verminderen.
U moet dus dringend naar de oogarts als u oogherpes hebt. Het is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid in het Westen.

Als u symptomen van conjunctivitis vaststelt, denk dan aan de mogelijkheid dat het herpes is (zeker als u labiale herpes hebt) zodat u er tijdig bij bent.

Als uw oog rood ziet, pijn doet en als u minder scherp ziet, moet er altijd een lichtje bij u gaan branden. Ga dan meteen naar een oogarts.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/08/2015
Origineel artikel geschreven door op 31/07/2014

Bronnen: Syndicat national des ophtalmologistes de France, http://www.snof.org/encyclopedie/herpes-oculaire.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Beter leven met herpes

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden