Ochtendmigraine: een indicator voor depressie

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/02/2004 - 00h00
-A +A

Eén op de 13 personen heeft 's ochtends last van hoofdpijn bij het opstaan. De oorzaken zijn meervoudig en moeilijk op te sporen. Wel blijkt uit een recente Europese studie dat chronische ochtendhoofdpijn een goede indicator zou zijn voor depressie.

Bij deze Europese enquête vulden 19.000 Britten, Italianen, Duitsers, Portugezen en Spanjaarden een vragenlijst in over chronische hoofdpijn. Uit de analyse van de antwoorden blijkt dat 7,5 % van de bevolking last heeft van chronische hoofdpijn bij het opstaan. Dat is één op de 13. Deze kwaal komt het meest voor bij vrouwen (8,4 %) en in de leeftijdsgroep van 45 tot 64 jaar (9 %). 1,3 % van de ondervraagden heeft elk ochtend last van hoofdpijn, 4,4 % af en toe. De gemiddelde duur van de pijn bedroeg 42 maanden.

Er konden bepaalde stoornissen geassocieerd worden met deze hoofdpijn. In 30 % van de gevallen gaat het om angst en een ernstige depressieve episode. Ook een echte depressie (20 % van de gevallen) en slaapstoornissen (15 %) worden zeer vaak vastgesteld bij deze personen. De auteurs citeren, in volgorde van belangrijkheid: angst- en depressiestoornissen, geïsoleerde ernstige depressie, slaapstoornissen in het algemeen, echte slapeloosheid, verstoord waak/slaapritme, spierstoornissen, gebruik van angstremmers en alcoholmisbruik. Wel werd er, in tegenstelling tot de voorgaande studies over het onderwerp, geen enkel verband ontdekt met slaapapneu (ademhalingsstilstand, snurken).

De auteurs concluderen daaruit dat chronische hoofdpijn bij het opstaan een goede indicator is voor onderliggende depressie- en angststoornissen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/02/2004 - 00h00 Ohayon M.M., Arch. Inter. Med., 164 (1) : 97-102, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Obstructieve slaapapneu: iedereen loopt risico! Gepubliceerd op 11/06/2013 - 12h04

Leeftijd en Body Mass Index (BMI) zijn bekende risicofactoren van het obstructieve slaapapneusyndroom (SAS). Toch komt deze stoornis ook voor bij andere leeftijds- en gewichtscategorieën. Dit duidelijke risicoprofiel zou tot een onderdiagnose van and...

Een slecht seizoen voor patiënten met depressie (deel 2) Geüpdatet op 01/10/2002 - 00h00

Vorige week hebben we gezien dat depressie een organische component heeft, maar dat men ook een bepaald profiel van depressieve personen kan schetsen. Zo kunnen de eerste symptomen worden opgespoord en kan dadelijk een arts worden geraadpleegd.

Slapeloosheid: precieze criteria voor een diagnose Geüpdatet op 23/10/2007 - 00h00

Eén Fransman op de drie heeft last van minstens één symptoom van slapeloosheid, maar veel minder Fransen praten erover met hun arts. En dat terwijl de weerslag op de levenskwaliteit aanzienlijk kan zijn. Maar de arts kan de patiënt helpen met praktis...

Meer artikels