• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Obsessieve-compulsieve stoornis: als de manie een obsessie wordt

Obsessieve-compulsieve stoornis: als de manie een obsessie wordt

Obsessieve-compulsieve stoornissen of OCS leiden tot gedragingen die sterk doen denken aan wat we in de volksmond maniakale mensen noemen. De gelijkenissen zijn er ook wel, maar het gaat om twee totaal verschillende ziektebeelden. Tekst en uitleg bij obsessieve-compulsieve stoornissen en manieën.

Iemand met een manie lijdt nog niet aan een OCS of een obsessie

Julie houdt haar bureau graag netjes. En als ze thuiskomt, heeft ze graag dat alles op het dressoir in haar inkomhal nog is zoals ze dat heeft achtergelaten. Een antiek bord waar ze de sleutels in legt, een Chinese vaas uit een antiquariaat met een bloem in, de scheurkalender op de juiste datum... En alles moet ook op de plaats worden gezet of gelegd die zij ervoor voorziet, tot op de centimeter precies. Waarom toch?

Omdat die zin voor orde haar een goed gevoel geeft en haar tot rust brengt. Als de poetsvrouw die orde verstoort, is ze er niet mee opgezet en voelt ze zich niet lekker. Julie is een beetje maniakaal, maar ze lijdt niet aan een obsessieve-compulsieve stoornis of een obsessie.

 

Een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) is erger dan een manie

Alain lijdt aan een OCS. Alles op zijn bureau moet precies liggen zoals hij dat voorzien heeft en als dat niet zo is, staat hij doodsangsten uit. Hij controleert wel vijftig keer of alles in zijn laden goed ligt, ook al heeft hij dat nog maar 30 seconden geleden al eens gedaan. Hij kan niet vertrekken zonder alles te controleren en over te controleren. Als hij dat niet doet, voelt hij zich ronduit slecht. Hoewel hij langere uren klopt dan zijn collega’s, is hij niet efficiënt in wat hij doet. Hij verdoet een groot deel van zijn tijd met het schikken en herschikken van zijn bureau en laden.

Alain gaat naar een psychiater voor OCS.

 

Artikel gepubliceerd door op 24/04/2012

Bronnen: Afssaps: Het juiste gebruik van antidepressiva in de behandeling van depressie en angststoornissen bij volwassenen.

Vindt u het artikel interessant?