• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Obesitaschirurgie is ook goed voor het hart

Obesitaschirurgie is ook goed voor het hart

Vermageren verbetert het uiterlijk, het zelfbeeld en het geeft meer bewegingsvrijheid. En vermageren is ook goed voor de gezondheid.

Maar is er met de chirurgische technieken voor obesitas ook een echte verbetering te bereiken op dat vlak (hypertensie, diabetes, cardiovasculaire ziektes, enz.)?

We zetten alles op een rijtje!

Wie komt in aanmerking voor obesitaschirurgie of bariatrische chirurgie?

Zware obesitas is een ernstige ziekte die weegt op de levenskwaliteit en de levensverwachting vermindert. Mensen met obesitas lopen ook meer kans om een aantal daarmee verbonden ziektes te ontwikkelen, zoals hypertensie, diabetes, verhoogde cholesterol, slaapapneu, depressies, kanker.

Als de eerstelijnsbehandelingen niet het gewenste resultaat opleveren - zoals weer evenwichtig leren eten, lichaamsbeweging, psychologische ondersteuning, geneesmiddelen, enz. - kan chirurgie een oplossing zijn.

Obesitaschirurgie is bedoeld voor mensen met een bodymassindex van meer dan 40 of van meer dan 35 bij aanwezigheid van de typische ziektes (diabetes, hypertensie, slaapapneu, functionele gewrichtsstoornissen, enz.).

De belangrijkste chirurgische technieken bij obesitas

Er zijn drie hoofdtechnieken. Allemaal streven ze naar een verkleining van het maagvolume.

 • De maagring: er wordt een ring met een veranderlijke diameter in het bovenste deel van de maag aangebracht. Op die manier wordt de voedselbal verkleind en treedt er sneller een verzadigingsgevoel op.
 • De bypass: er wordt een omleiding gemaakt rond een deel van de maag zodat een deel van het voedsel rechtstreeks naar de dunne darm gaat en er dus minder voedsel wordt opgenomen.
 • Gastrectomie: een deel van de maag wordt weggenomen. Concreet gaat het om dat deel waarin de cellen zitten die greline afscheiden, het hormoon van de eetlust.
  Niet alleen de eetlust vermindert, de voedingsstoffen komen ook sneller in de darmen terecht.

Opgelet: chirurgische therapieën kunnen meteen of op middellange termijn complicaties veroorzaken (braken, diarree, hypoglycemie, constipatie, gastro-oesofagale reflux, zweren, voedingstekorten, enz.). Bij de eenvoudigste ingrepen zijn er in ongeveer 0,2% van de gevallen complicaties, bij de zwaarste operaties loopt het op tot 25%.

Patiënten die kandidaat zijn voor een operatie moeten vooraf dus goed geïnformeerd worden over de voor- en nadelen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/11/2015
Origineel artikel geschreven door op 10/03/2013

Bronnen: Haute autorité de santé (HAS), Technique du by-pass gastrique, de la gastrectomie longitudinale, de l'anneau gastrique ajustable, juillet 2009. Sjöström L. et al., Journal of the American Medical Association (Jama) 2012;307(1):56-65. doi:10.1001/jama.2011.1914.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Obesitas: welke chirurgische oplossingen?

Vindt u het artikel interessant?