• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Obesitas: strijden tegen het jojo-effect

Obesitas: strijden tegen het jojo-effectBold, de Belgische vereniging van obese patiënten, lanceert een gratis ondersteuningsplatform, jojostop, om een halt toe te roepen aan gedragingen die overgewicht en obesitas in de hand werken. Dit platform is gebaseerd op een multidisciplinaire aanpak van obesitas en solidariteit tussen personen die graag duurzaam willen afvallen en mensen die daarin geslaagd zijn.

Obesitas: de voorkeur geven aan een multidisciplinaire aanpak

In deze context stelt de vereniging Bold vast dat de enige wetenschappelijk onderbouwde behandeling van overgewicht en obesitas, namelijk de multidisciplinaire aanpak, nog niet goed gekend is en weinig wordt gebruikt. De meeste mensen die gewicht willen verliezen, richten hun aandacht uitsluitend op een dieet en vergeten dat ze ook opnieuw meer moeten bewegen en hun gedrag in vraag moeten stellen (waarom en wanneer eet ik?).Daarom besloot Bold om een gratis ondersteuningsplatform op te richten, dat de naam Jojostop kreeg. Het doel is meerledig. Stimulans van ondersteuning en informatieverstrekking om een kwalitatief gewichtsverlies te promoten (op lange termijn en met aandacht voor de gezondheid), waarbij voedsel niet wordt gestigmatiseerd en er een multidisciplinaire aanpak (voeding, lichaamsbeweging en inzicht in het gedrag) wordt gestimuleerd. Gedrag dat obesitas stimuleert, stopzetten of mensen met overgewicht die het eerste het beste dieet volgen omdat het een snel gewichtsverlies belooft, afremmen. Zorgen voor controle door een gezondheidswerker (diëtist, huisarts) om een duurzaam gewichtsverlies te bewerkstelligen.

Obesitas: ondersteuning en solidariteit met jojostop

Jojostop verkoopt niets en promoot geen enkele methode. Het is in de eerste plaats een team dat op actie is gericht en gebaseerd is op onderlinge solidariteit tussen mensen die geslaagd zijn en mensen die willen slagen. Om de jojostoppers (de begeleiders van jojostop - mensen die erin geslaagd zijn duurzaam gewicht te verliezen) te helpen om de personen die duurzaam gewicht willen verliezen een kader te bieden, stelt Bold hen een dieetgids ter beschikking die in samenwerking met de UPDLF en VBVD (Franstalige en Vlaamse diëtistenorganisaties) tot stand kwam en waarin de positieve en negatieve punten van de bestaande diëten worden uitgelegd, zowel vanuit het standpunt van de gezondheidsspecialisten als vanuit dat van de personen die ze hebben gevolgd. De ervaringen van mensen is des te belangrijker omdat men vandaag weet dat geen enkel dieet doeltreffender is dan een ander. Hun succes is vooral te wijten aan het vermogen om vol te houden. Om de trouw aan het dieet te stimuleren, is belangrijk het gekozen dieet goed te kennen en over de nodige zelfkennis te beschikken. We merken ook op dat het succes van de behandeling van obesitas valt of staat met een actieve en gemotiveerde betrokkenheid van de persoon. Deze motivatie wordt zwaar op de proef gesteld en vereist de nodige kennis om mislukking te analyseren en de persoon bij zijn aanpak. te begeleiden.

Artikel gepubliceerd door op 30/05/2006

Bronnen: Persbericht "Bold komt in actie tegen het jojo-effect", mei 2006.

Vindt u het artikel interessant?