PUBLICITÉ

Obesitas: meer flavonoïden leiden tot lagere gewichtstoename

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 26/01/2009 - 00h00
-A +A

Planten en plantaardige producten zijn om meer dan één reden belangrijk in de strijd tegen overgewicht. Er wordt tegenwoordig veel onderzoek gedaan naar één van deze plantaardige stoffen: de flavonoïden. Deze hebben enkele jaren geleden de aandacht nog gevestigd op de "Franse paradox".

PUB

Er zijn bijna 4.000 soorten flavonoïden


Flavonoïden zijn te vinden in talrijke voedingsmiddelen, gaande van pure chocolade tot groene thee, zonder rode wijn en citrusfruit te vergeten. Voor wie evenwichtig eet, zal de aanvoer van flavonoïden dus geen probleem zijn. Tot nu toe werden bijna 4.000 soorten flavonoïden geïdentificeerd en beschreven. Onlangs heeft de "Franse paradox" de aandacht gevestigd op het belang van dit soort voedingsstoffen voor de gezondheid.
Flavonoïden lijken op verschillende manieren invloed te hebben op de gezondheid. Onderzoekers zijn daarom ook hoopvol, onder andere omwille van de antioxidante werking van flavonoïden. Andere heilzame eigenschappen werden ook al beschreven: flavonoïden zouden antiviraal, antiallergisch, antiplaquettair en anti-inflammatoir zijn en een antitumoreffect hebben.

Meer effect bij vrouwen dan bij mannen


Tijdens een Nederlands onderzoek werd het verband nagegaan tussen de consumptie van drie nevengroepen flavonoïden (catechines, flavonolen en flavonen) en de evolutie van de BMI gedurende een periode van 14 jaar. Bij dit onderzoek werden 4.280 mannen en vrouwen tussen 55 en 69 jaar betrokken.
Na aanpassingen voor de leeftijd en enkele andere factoren, kwam men tot de vaststelling dat de BMI van de vrouwen met de laagste aanvoer van flavonolen/flavonen en van catechines na 14 jaar opvolging met 0,95 respectievelijk 0,77 gestegen was.
Vrouwen met de hoogste aanvoer van flavonolen/flavonen en van catechines zagen hun BMI echter in mindere mate stijgen (met 0,40 respectievelijk 0,31).
Bij de mannen was er nochtans geen verschil merkbaar en was er dus geen onderscheid naargelang het consumptieniveau van flavonoïden.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 26/01/2009 - 00h00 Hughes LA et al, American Journal of Clinical Nutrition, november 2008. Morikawa K et al: Preadipocytes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, november 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ