• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    2 mening
  • Commentaren (0)

Obesitas en gastric bypass: hoe zit het met de voeding na de operatie?

Obesitas en gastric bypass: hoe zit het met de voeding na de operatie?

Een gastric bypass is een chirurgische ingreep die past in de behandeling van obesitas.

Waaruit bestaat een gastric bypass en welke belangrijke regels moeten na de operatie gevolgd worden in het kader van de aanpassing van het voedingsgedrag?

De gastric bypass technisch gezien

Een gastric bypass is een chirurgische ingreep, waarbij wijzigingen aangebracht worden aan de maag en het bovenste deel van het spijsverteringskanaal.

De voedingsstoffen worden rechtstreeks omgeleid naar het middelste deel van de dunne darm. Op deze manier vermindert men de opname van voedingsstoffen, in het bijzonder van vetten, die terug te vinden zijn in de ontlasting (vandaar dat de ontlasting overvloedig is en nogal dun).
Technisch gezien, wordt de dunne darm in het middelste deel doorgesneden en hoger, dicht bij de maagingang, opnieuw vastgemaakt. Zo blijft slechts een deeltje van de maag behouden om een beperkte hoeveelheid voedingsmiddelen op te vangen. Dankzij deze ingreep, kan de patiënt na 12 tot 16 maanden gemiddeld 70 tot 100% van zijn overgewicht kwijtraken. Na 5 jaar zou dat nog 60 tot 80% zijn.

Welke voedingsaanpassing na een gastric bypass?

Over de beslissing om over te gaan tot een gastric bypass moet goed nagedacht worden. Maar men moet ook de periode na de chirurgische ingreep goed voorbereiden. De eetgewoonten van de patiënt moeten drastisch aangepakt worden en er moet rekening worden gehouden met een aantal nieuwe regels.

Welke zijn de postoperatieve maatregelen waaraan de voeding van de patiënt zal moeten beantwoorden?

  • Traag eten en goed en rustig kauwen.
  • De tussendoortjes niet vergeten zodat voldoende calorieën aangevoerd worden. De gewone maaltijden zijn inderdaad zeer licht, zeker in het begin.
  • Niet drinken tijdens de maaltijden.
  • Zorgen voor een voldoende aanvoer van eiwitten en voor een evenwichtige voeding om tekorten te voorkomen (vlees, vis, zuivelproducten, fruit en groenten).
  • Voedingsmiddelen vermijden die te veel calorieën bevatten.
  • Voedingsmiddelen vermijden die te veel suiker, vetten of zout bevatten en die kunnen leiden tot het 'dumpingsyndroom'. Het gaat hier om de belangrijkste bijwerking van de operatie: wanneer suiker, vette of zoute voeding plots en snel in de dunne darm terechtkomen, kan dat leiden tot misselijkheid, krampen, zweten en diarree.
  • Voedingsmiddelen die niet goed verdragen worden, moeten eerst uit de voeding worden weggelaten en later geleidelijk opnieuw ingevoerd.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/06/2015
Origineel artikel geschreven door op 01/02/2010

Bronnen: "Le Quotidien du Médecin", nr. 8688, 18 januari 2010.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Obesitas: welke chirurgische oplossingen?

Vindt u het artikel interessant?