• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Obesitas: de ziekte van het zittend leven. Bewegen of aankomen, de keuze is aan ons...

Obesitas: de ziekte van het zittend leven. Bewegen of aankomen, de keuze is aan ons... Ons gewicht is het resultaat van een interactie tussen erfelijke factoren - die bepalen onze aanleg om al dan niet gemakkelijker bij te komen - en omgevingsfactoren. Obesitas is voor een deel erfelijk bepaald, maar de rol van de omgeving is fundamenteel en kan verklaren waarom de ziekte wereldwijd zo sterk oprukt.

Hoe de ontwikkeling van obesitas te verklaren?

Het zittend leven dat we leiden is allicht de belangrijkste factor in de explosieve toename van obesitas die we vandaag kennen. We eten niet veel meer dan vroeger en de hoeveelheid vet die we binnenkrijgen is, ook al ligt die soms te hoog, de voorbije jaren niet sterk veranderd. Het fenomeen van het zittend leven daarentegen is wel sterk opgerukt: terwijl ons werk vroeger vooral handenarbeid was is dat nu meer en meer intellectuele arbeid geworden. Maar denkwerk vergt weinig energie en de hersenen verbruiken alleen maar glucose...

Een kwestie van evenwicht

Om het mechanisme van obesitas te begrijpen, is het belangrijk om te weten dat ons lichaam alleen maar kan functioneren in zogeheten energetische homeostase: een evenwicht tussen de calorietoevoer en het calorieverbruik (wat over is wordt opgeslagen in de vorm van vetweefsel). Als we veel vet opnemen, moet ons lichaam zijn vermogen om "vet te verbranden" opkrikken (men spreekt dan van vet-oxidatie).

Artikel gepubliceerd door op 30/10/2007

Vindt u het artikel interessant?