• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Commentaren (0)

'Normale' penisafscheidingen

'Normale' penisafscheidingen

Het mannelijke geslachtsorgaan is een gevoelige plek. Puberjongens zitten er vaak bij manier van spreken met de loep op, om te zien of het wel normaal is. Heel wat volwassen mannen zitten trouwens met dezelfde vragen.

Sommige aspecten van een normale penis zijn slecht bekend en een nodeloze bron van angst. Soms roepen ze zelfs de vrees op voor seksueel overdraagbare infecties.

De 'parelkroon' van de eikel

Het gaat om heel kleine witte pareltjes langs de krans van de eikel. De vorming ervan hangt af van de geslachtshormonen, en ze verschijnen na de puberteit, in de loop van de jaren.

Ze zijn perfect normaal, dus bestaat er ook geen behandeling voor. Ze veroorzaken niet de minste hinder. Sommigen beweren zelfs dat, als ze vrij talrijk zijn, ze de vrouw genot bezorgen tijdens het vrijen!

Smegma

Smegma zijn de witte bolletjes onder de uiterst dunne penishuid die afgescheiden worden door klieren tussen de voorhuid en de eikel van de penis. Dit soort "bolletjes" hoeft niet behandeld of doorprikt te worden, want ze zijn de normaalste zaak van de wereld.

Eigenlijk zijn het kleine talgreservoirs, en talg is functioneel omdat hij de gevoelige penishuid vochtig houdt. Ze bevinden zich zowel op een huidporie als op de nagenoeg onzichtbare wortel van een "microhaartje". Alle mannen hebben er, zij het in wisselende hoeveelheid en grootte.

Pareltjes en smegmabolletjes hebben nooit een negatieve invloed op het seksleven, tenzij de man ervan overtuigd is dat hij een afwijking heeft en zijn penis niet durft te tonen aan zijn partner! Dat kan nodeloze angst veroorzaken en zelfs het liefdesleven verstoren!

Bijgewerkt door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/04/2013
Origineel artikel geschreven door op 11/01/2005

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten