• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Nooit meer in de auto roken in aanwezigheid van de kinderen

Nooit meer in de auto roken in aanwezigheid van de kinderenKan een niet-roker verslaafd worden aan tabak? Deze vraag is niet zo eigenaardig als u zou kunnen denken. Vermits het antwoord "ja" is, is de vraag zelfs dramatisch. Bovendien zijn het de kinderen die de meeste risico's lopen om verslaafd te worden aan de sigarettenrook van hun ouders, en dat hoewel ze zelf nooit gerookt hebben... Dit noemt men passieve afhankelijkheid!

Jongeren worden gemakkelijker en sneller verslaafd aan tabak


Tabaksverslaving ontstaat des te sneller naarmate men jonger begint te roken. Enkele sigaretten kunnen voldoende zijn om een jongere, van wie het lichaam zich nog volop aan het ontwikkelen is, verslaafd te maken. Hetzelfde fenomeen doet zich voor wanneer sprake is van passief roken.
Dit betekent met andere woorden dat bij een kind dat het rookgedrag van zijn ouders moet ondergaan, tabaksverslaving kan ontstaan, ook al heeft het kind zelf nooit gerookt.
Dit fenomeen heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de kans dat een jongere begint te roken vermeerdert wanneer ook de ouders en vrienden roken. Het verband is niet alleen te verklaren door het imitatiegedrag en het bagatelliseren van roken, maar ook door de passieve blootstelling van de jongeren aan sigarettenrook…
Een bewijs: de volgende studie onderzocht nicotineverslaving veroorzaakt door passief roken bij niet-rokers, in dit geval bij kinderen.

Passieve afhankelijkheid bij kinderen...


Van de 1.500 kinderen uit de leeftijdsgroep 10-12 jaar, die verklaard hadden nooit gerookt te hebben, vertoonde 5% minstens één teken van tabaksverslaving (zin om te roken wanneer iemand een sigaret opsteekt, het gevoel nood te hebben aan een rokerige omgeving, angst, slaapstoornissen, depressiviteit, concentratieverlies, het gevoel dat men ooit zal beginnen te roken, enz.). Er was een duidelijk verband tussen de aanwezigheid van deze symptomen en hun intensiteit enerzijds en de blootstelling aan passief roken in het gezin en in de auto anderzijds!
Het besluit is dus wel degelijk dat deze kinderen afhankelijk zijn geworden hoewel ze nooit een sigaret gerookt hebben. Rekening houdend met hun grotere gevoeligheid voor tabak, is het dus niet verwonderlijk dat ze gemakkelijker en op jongere leeftijd symptomen van nicotineverslaving vertonen.

Artikel gepubliceerd door op 16/02/2009

Bronnen: "Tabac Actualités", oktober 2008; Bélanger M. et coll., Addictive Behav., 33 : 1557-63, 2008.

Vindt u het artikel interessant?