• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Nintendo-duim: een mythe of een echte ziekte door gebruik van spelconsoles?

Nintendo-duim: een mythe of een echte ziekte door gebruik van spelconsoles?

Kunt u door het veelvuldig spelen van uw lievelingsspel op een Nintendoconsole of een andere console een specifieke ziekte krijgen? Bent u een kandidaat voor de Nintendo-duim?

Het zou kunnen , maar alles hangt af van hoe u speelt en vooral van hoe vaak u speelt. De Ninentdo-duim of nintendinitis is gewoon een peesontsteking, maar ook andere stoornissen en zware of minder zware letsels kunnen zich manifesteren.

Nintendoduim, een musculoskeletale stoornis door videospelletjes

Omdat chirurgen almaar meer gevallen melden, hebben Nederlandse onderzoekers de term Nintendo-duim of nintendonitis officieel ingevoerd.

Deze musculoskeletale stoornissen worden veroorzaakt door het veelvuldig gebruik van de hendel van een spelconsole. Spelers op de Japanse Nintendoconsole hebben het over pijn in de duimen, de handen of de polsen. De pijn kan worden verlicht door te rusten of door ontstekingsremmers te nemen.

Een nieuwe ziekte?

Het eerste geval van Nintendo-duim gaat terug tot 1990. Het ging om een 35-jarige vrouw die hevige pijn in de duim kreeg als ze vijf uur achtereen op een Nintendo speelde. Sindsdien is het aantal gevallen alleen maar blijven stijgen. Artsen stellen trouwens vast dat het type van pathologische klachten verandert naarmate er nieuwe consoleversies verschijnen. Zo heeft de nieuwe Nintendo 64, de opvolger van de Super Nintendo die op een meer ergonomische wijze is ontworpen, ook zijn ongemakken en wel brandwonden in de handpalm door de draaibewegingen. Gamers kunnen nu namelijk voor het eerst de joystick  360 graden ronddraaien. Om snel te zijn, activeren veel gamers de joystick namelijk niet met de duim, maar met de handpalm. De huid wordt erdoor zachter en ondervindt hinder van de wrijving. Als gevolg van het aantal klachten heeft Nintendo gamers trouwens aangeraden om een speciale veiligheidshandschoen te dragen.

Wii Sports…
Ook Wii brengt specifieke problemen en letsels mee. Zo nodigt Wii Sports de gamer uit om allerlei soorten lichamelijke activiteiten na te bootsen die het hele lichaam aan het werk moeten zetten. Alles hangt natuurlijk af van hoe intens er wordt gespeeld, of er juist of fout wordt gespeeld en hoe repetitief de uitgevoerde bewegingen zijn, maar de speler kan zich bij Wii bezeren of diverse types klachten krijgen, waaronder peesontstekingen, bloeduitstortingen, scheurwonden, peri-orbitale letsels (de speler stoot zijn oog aan de hendel) of bij valpartijen zelfs botbreuken.

Het eerste beschreven geval werd  wiititis gedoopt en was een acute peesontsteking van de schouder. Het tweede geval was een carpaletunnelsyndroom, opgelopen bij het bowlen (6 tot 8 uur per dag, een tiental dagen achtereen). Analyse van de literatuur over het onderwerp levert een veertigtal letsels van diverse aard die op over de hele wereld zijn geregistreerd en die te wijten zijn aan factoren gaande van speloverdaad tot fout gebruik.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/01/2016
Origineel artikel geschreven door op 13/01/2015

Bronnen: Jalink M.B. et al., « Nintendo related injuries and other problems: review », British Medical Journal, 2014; 349:g7267, doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.g7267.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden