PUBLICITÉ

Nieuws onder de zon ...

Gepubliceerd door Catherine Rasse, medisch journaliste op 22/04/2003 - 00h00
-A +A

De zon is tegelijk bron van leven en vijand van onze huid. Het is belangrijk dat in te zien. Ziehier een bondige gids voor vakantiegangers… en anderen! Kwestie van op een verstandige manier te bruinen…

PUB
Overzicht

De zon geeft twee soorten stralen af: infraroodstralen, die zonnebrand en zonnesteken veroorzaken, en ultravioletstralen, die bestaan uit UVA-, UVB- en UVC-stralen. De UVC-stralen raken niet tot bij ons, maar de UVA- en UVB-stralen dringen door de huidbarrière en zijn kankerverwekkend. Om u er tegen te beschermen, moet u dan ook zonnecrèmes kiezen die zowel bescherming bieden tegen UVA-stralen als tegen UVB-stralen (dat staat vermeld op het flesje). Bovendien moet de beschermingsgraad aangepast zijn aan uw huidtype. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de beschermingsgraad. Wie blond of rood haar en een zeer bleke huid heeft, moet een beschermingsindex nemen van boven de 30. Voor mensen met kastanjebruin haar en een lichtjes matte huid is een index 20 voldoende. Bruinharigen met een matte huid mogen gerust een index nemen van 15 of zelfs 10. Insmeren doet u het best om de twee uur. Nog enkele andere essentiële tips:

  • Kom niet in de zon tijdens de uren waarop ze het felst brandt: tussen 11 en 16 u.
  • Bescherm kinderen extra goed: een hoedje, T-shirt en zonnecrème zijn een absolute must. Let er ook op dat ze zoveel mogelijk in de schaduw blijven.
  • Als u sport of pootjebaadt, kies dan een waterbestendige crème.
  • Stel u geleidelijk bloot aan de zon.

Het is ook belangrijk te weten dat we allemaal geboren worden met een eigen 'zonnekapitaal'. U hebt bruin haar en hazelnootbruine ogen? Dan is uw kapitaal ongetwijfeld hoger dan wie rood haar heeft en blauwe ogen... Hoe meer u in de zon komt, hoe kleiner dit kapitaal wordt, waardoor uw huid gevoeliger wordt voor de zon. Onze huid produceert melanine om ons te beschermen tegen de zon, en het is precies die melanine die ervoor zorgt dat we bruinen. Sommigen maken meer melanine aan dan anderen, maar ook sneller en van betere kwaliteit, waardoor hun huid minder kwetsbaar is. Om u voor te bereiden op de zon, is het dan ook aan te raden om de melanineproductie te stimuleren. Hoe?

  • door voldoende vitamines en bètacaroteen in te nemen.
  • door voldoende groenten en fruit te eten.

Wist u dat ...

  • Zonnecrèmes slechts beperkt houdbaar zijn? Koop er dus elk jaar nieuwe.
  • U zich ook moet beschermen in de schaduw, onder een parasol, als het waait of als het bewolkt is?
  • De kracht van de zon afhangt van verschillende factoren: het uur van de dag (de zon brandt het felst tussen 11 en 16 u); het seizoen (wat perfect logisch is); de ondergrond (de zon schijnt het sterkst op sneeuw, water en zand); de hoogte (de straling is intenser in het gebergte); de breedtegraad (die de stralingshoek ten opzichte van de aarde bepaalt. Zo staat de zon in de tropen nagenoeg loodrecht op de aarde).
Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !
Gepubliceerd door Catherine Rasse, medisch journaliste op 22/04/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ