• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Nieuwigheden voor almaar gezondere tanden

Nieuwigheden voor almaar gezondere tanden

Na fluor om het tandglazuur te versterken en antiseptische middelen om het teveel aan bacteriën uit te schakelen, lanceren de producenten nu nieuwe producten die de natuurlijke weerstand van de mond stimuleren. Ze bootsen daarvoor gewoon de werking na van het speeksel en de microflora, het geheel van micro-organismen die harmonieus samenleven in onze mond.

De mondflora: een geweldig defensief ecosysteem

In onze mond huizen ontelbaar veel micro-organismen die harmonieus samenleven. Die organismen noemen we de mondflora. Ze bevat onder meer een geheel van bacteriën die een belangrijke verdedigende rol spelen tegenover alle vreemde elementen die van buitenaf komen, tenminste zolang ze in redelijke hoeveelheden  aanwezig zijn.

Want als die bacteriën zich te sterk gaan vermeerderen, kunnen ze tand- en tandvleesziektes veroorzaken. Een tekort van deze mondbacteriën verstoort dan weer het bestaande evenwicht, wat ook schadelijk is. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij overdreven gebruik van mondwater of antibiotica, iets wat tot schimmelvorming kan leiden. Ook sommige voedingswaren kunnen het bacteriële evenwicht verstoren. Een overdaad aan suiker maakt de bacteriën bijvoorbeeld actiever en stimuleert ze zo om zich te vermeerderen.

Ook sommige ziektes (diabetes, reumatoïde poliartritis), sommige fysiologische ontregelende processen (stress, drugsgebruik, roken, veroudering) en bepaalde medicijnen (antibiotica, antidepressiva , enz.) ontwrichten het evenwicht.

U hebt het al begrepen: de mondflora garandeert een gezonde mond, zolang het evenwicht tussen de verdedigingsmechanismen en de externe agressors in stand gehouden blijft.

Zelfs als er veel van deze ontregelende elementen actief zijn, kunt u uw mondflora nog perfect gezond houden door er een goede mond- en tandhygiëne op na te houden. Als u twee keer per dag uw tanden poetst en let op een evenwichtige voeding, raakt u met die mondzorg makkelijk van de overtollige bacteriën af en blijft het evenwicht zo in stand.

Speeksel, het tweede essentiële element voor de mondgezondheid

"Speeksel is hoofdzakelijk water, maar niet alleen water". Het bestaat uit tal van elementen (eiwitten, enzymen, antistoffen) die belangrijk zijn voor het evenwicht van de mondflora en de mondgezondheid.

Speeksel heeft in de eerste plaats een reinigende taak. Het wordt continu en in voldoende hoeveelheid geproduceerd om de mond te zuiveren van etensresten en overtollige micro-organismen.

Maar speeksel is ook "een perfecte bevochtiger", waardoor kwetsbare weefsels zoals de lippen, de tong en het tandvlees zij aan zij kunnen bestaan met agressieve weefsels zoals de tanden. "We weten allemaal dat als we te weinig speeksel aanmaken onze tong minder mobiel wordt en we problemen krijgen met articuleren en spreken".

Artikel gepubliceerd door op 07/07/2015

Bronnen: In samenwerking met dr. Franck Decup, tandarts-chirurg en ‘Maître de Conférence des Universités’, Paris Descartes.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden