Nieuwigheden voor almaar gezondere tanden

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/07/2015 - 13h52
-A +A

Na fluor om het tandglazuur te versterken en antiseptische middelen om het teveel aan bacteriën uit te schakelen, lanceren de producenten nu nieuwe producten die de natuurlijke weerstand van de mond stimuleren. Ze bootsen daarvoor gewoon de werking na van het speeksel en de microflora, het geheel van micro-organismen die harmonieus samenleven in onze mond.

PUB

De mondflora: een geweldig defensief ecosysteem

In onze mond huizen ontelbaar veel micro-organismen die harmonieus samenleven. Die organismen noemen we de mondflora. Ze bevat onder meer een geheel van bacteriën die een belangrijke verdedigende rol spelen tegenover alle vreemde elementen die van buitenaf komen, tenminste zolang ze in redelijke hoeveelheden  aanwezig zijn.

Want als die bacteriën zich te sterk gaan vermeerderen, kunnen ze tand- en tandvleesziektes veroorzaken. Een tekort van deze mondbacteriën verstoort dan weer het bestaande evenwicht, wat ook schadelijk is. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij overdreven gebruik van mondwater of antibiotica, iets wat tot schimmelvorming kan leiden. Ook sommige voedingswaren kunnen het bacteriële evenwicht verstoren. Een overdaad aan suiker maakt de bacteriën bijvoorbeeld actiever en stimuleert ze zo om zich te vermeerderen.

Ook sommige ziektes (diabetes, reumatoïde poliartritis), sommige fysiologische ontregelende processen (stress, drugsgebruik, roken, veroudering) en bepaalde medicijnen (antibiotica, antidepressiva , enz.) ontwrichten het evenwicht.

U hebt het al begrepen: de mondflora garandeert een gezonde mond, zolang het evenwicht tussen de verdedigingsmechanismen en de externe agressors in stand gehouden blijft.

Zelfs als er veel van deze ontregelende elementen actief zijn, kunt u uw mondflora nog perfect gezond houden door er een goede mond- en tandhygiëne op na te houden. Als u twee keer per dag uw tanden poetst en let op een evenwichtige voeding, raakt u met die mondzorg makkelijk van de overtollige bacteriën af en blijft het evenwicht zo in stand.

Speeksel, het tweede essentiële element voor de mondgezondheid

"Speeksel is hoofdzakelijk water, maar niet alleen water". Het bestaat uit tal van elementen (eiwitten, enzymen, antistoffen) die belangrijk zijn voor het evenwicht van de mondflora en de mondgezondheid.

Speeksel heeft in de eerste plaats een reinigende taak. Het wordt continu en in voldoende hoeveelheid geproduceerd om de mond te zuiveren van etensresten en overtollige micro-organismen.

Maar speeksel is ook "een perfecte bevochtiger", waardoor kwetsbare weefsels zoals de lippen, de tong en het tandvlees zij aan zij kunnen bestaan met agressieve weefsels zoals de tanden. "We weten allemaal dat als we te weinig speeksel aanmaken onze tong minder mobiel wordt en we problemen krijgen met articuleren en spreken".

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/07/2015 - 13h52

In samenwerking met dr. Franck Decup, tandarts-chirurg en ‘Maître de Conférence des Universités’, Paris Descartes.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Natuurlijke remedies tegen tandplak Geüpdatet op 13/06/2014 - 12h30

Een tandenborstel en een fluorhoudende tandpasta voor de dagelijkse poetsbeurt zijn de basis van een goede mond- en tandhygiëne. Maar naast het aanbevolen jaarlijkse bezoek aan de tandarts voor - op zijn minst - het verwijderen van tandsteen bestaan...

Speeksel: vijf vragen en antwoorden Geüpdatet op 27/10/2015 - 09h44

In onze mond spelen zich dagelijks tal van chemische en biologische processen af die gestuurd worden door speeksel, een sap dat door de speekselklieren wordt geproduceerd. Speeksel vervult een cruciale fysiologische functie in het menselijke lichaam,...

Ook de tong heeft zo haar ziektes. Geüpdatet op 10/04/2013 - 10h17

Ook onze tong kan getroffen worden door specifieke aandoeningen. Verzwering, speciale verkleuring, vergroeiingen, witachtige aanslag, enz. Wat gaat er achter deze en andere symptomen op onze tong schuil?

Meer artikels