Nieuwe stappen in het onderzoek naar Alzheimer

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 05/10/2009 - 00h00
-A +A

De wetenschap heeft recent nieuwe stappen gezet in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Zo zouden medicijnen tegen diabetes ook helpen om het geheugenverlies te vertragen of zelfs tegen te gaan. En een hogere opleiding verkleint de kans om alzheimer te krijgen.

PUB

Insuline en alzheimer


Over een verband tussen insuline en de ziekte van Alzheimer bestonden er al langer vermoedens in de wetenschap. In hun recente studie behandelden de onderzoekers van de Northwestern University in Chicago zenuwcellen uit de hippocampus - een kritisch geheugencentrum binnen de hersenen - met insuline en met een medicijn ook gebruikt om mensen met type 2 diabetes te behandelen, dat de gevoeligheid voor insuline verhoogt.
De insuline bleek de zenuwcellen te beschermen tegen giftige eiwitten die de verbindingen in de hersenen aanvallen. Hersencellen hebben blijkbaar insuline nodig om te overleven. Te weinig insuline in de hippocampus kan daarom leiden tot geheugenverlies. Volgens de onderzoekers zou de ziekte van Alzheimer op die manier veroorzaakt worden door een derde type diabetes, naast type 1 en 2. Dat inzicht zou op termijn nieuwe mogelijkheden kunnen scheppen in de behandeling van Alzheimer.

Opleiding verkleint kans op alzheimer


In het tweede onderzoek, uitgevoerd aan het Alzheimer's Disease Center in het Rush University Medical Center, ook in Chicago, gingen de wetenschappers de relatie na tussen schoolopleiding en de ziekte van Alzheimer. Uit de studie bleek dat een hogere opleiding de kans verkleint om alzheimer te krijgen.

Het onderzoek testte 6500 mensen uit de omgeving van Chicago, met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar. De tests werden elke drie jaar afgenomen, en dat 14 jaar lang. Bij de start van de studie bleken de personen met een hogere opleiding een beter geheugen te hebben. Ze haalden ook betere scores voor de denktesten.

Een mogelijke verklaring is dat actieve hersencellen een grotere bloedtoevoer krijgen. Bovendien vergroot een hersencel zijn netwerk met andere cellen naarmate zijn activiteit toeneemt. Op die manier zou een hogere opleiding gelijk staan met minder afgestorven cellen, en dus ook de kans verkleinen om Alzheimer te krijgen.

De studie schoof nog een tweede vaststelling naar voor: het opleidingsniveau blijkt geen invloed te hebben op de snelheid waarmee het geheugen aftakelt, eens dat proces begonnen is. In een eerste fase gebeurde het geheugenverlies zelfs sneller bij gemiddeld en hoger opgeleiden, om nadien weer te vertragen tot een snelheid vergelijkbaar met die bij lager opgeleiden.

'De studie suggereert dat opleiding in zekere zin samenhangt met de cognitieve functies, maar niet met cognitieve achteruitgang', vatten de onderzoekers samen.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 05/10/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Twee keer meer ziekte van Alzheimer bij rokers Geüpdatet op 29/06/2004 - 00h00

Is de lijst nadelen van roken dan eindeloos lang? Deze keer hekelt een studie de effecten van roken op het risico van het ontwikkelen van Alzheimer, een neurodegeneratieve ziekte die des te zorgwekkender is omdat ze zich met een epidemische snelheid...

Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Meer artikels