• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Nieuwe hoop voor motorisch gehandicapten

Nieuwe hoop voor motorisch gehandicaptenTraumata van het ruggenmerg veroorzaken soms zware en vaak irreversibele motorische handicaps.

Het bedrijf Proneuro Biotechnologies heeft vorige week een grote wereldpremière (buiten Israël) met betrekking tot de behandeling van dergelijke patiënten aangekondigd. Het betreft slechts één patiënt, maar andere patiënten zullen weldra volgen.De ingreep werd uitgevoerd in België door de eenheid neurochirurgie van Prof. Brotchi (Erasmusziekenhuis, ULB) en de eenheid cellulaire en moleculaire therapie van Prof. Goldman (ULB), m.a.w. een complexe aangelegenheid. Bij de operatie worden cellen bij de patiënt weggenomen, in een proefbuis gekweekt en dan opnieuw ingeplant in het ruggenmerg van de patiënt.

In onderzoek

Het is nog te vroeg om te kunnen spreken van een functioneel herstel (dat zal pas in de volgende maanden tot uiting komen), maar toch zijn alle specialisten van mening dat de operatie geslaagd is en dat de patiënt een goede kans heeft om weer te kunnen bewegen. Momenteel worden patiënten gerekruteerd voor een grotere studie. De behandeling is interessant: men zou er immers patiënten mee kunnen behandelen die minder dan 3 weken geleden een ruggenmergtrauma hebben opgelopen. We zijn nog maar in het stadium van klinische proeven, maar als die resultaten worden bevestigd, mogen patiënten met een ruggenmergtrauma en hun gezin weer hoop hebben.

Artikel gepubliceerd door op 09/01/2002

Bronnen: Persmededeling van het Erasmusziekenhuis.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten