• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    2 mening
  • Commentaren (0)

Nieuw uit de mediterrane tuin : de mandora

Nieuw uit de mediterrane tuin : de mandoraHet kleine eiland Cyprus staat bekend om zijn steeds groeiende gamma van fruit en groenten. Het wordt dan ook niet voor niets de 'Tuin van de Middellandse Zee' genoemd. Onlangs heeft het eiland een nieuwe citrusvrucht op de markt gebracht: de mandora. Deze vrucht is een kruising tussen een sinaasappel en een mandarijn en zit boordevol voedzame stoffen. We stellen ze u even voor.

Van oktober tot mei heeft Cyprus een uitzonderlijk groot aanbod aan citrusvruchten. Daaronder zitten veel erg gesmaakte variëteiten van sinaasappels, citroenen, pompelmoezen en kleine citrusvruchten. Deze laatste groep bevat ook nieuwe generaties kruisingen, waarin de nadelen van de oude variëteiten zijn weggewerkt (kleverige schil, pitten…).

Gemakkelijk te pellen

Cyprus heeft heel wat ervaring met het kweken van kleine citrusvruchten. Oorspronkelijk richtte het zich vooral op clementines en tangerines (dieporanje van kleur). De stijgende vraag op markten over de hele wereld naar variëteiten die gemakkelijk te pellen zijn heeft gezorgd voor een almaar grotere diversificatie van het aanbod en aanpassingen in de productie van de vruchten. Het accent kwam vooral te liggen op kruisingen zoals de minneola, die hier al te krijgen is, en nu dus ook de mandora.

Een geslaagde kruising

Het woord mandora is een samentrekking van het Engelse mand(arine) (mandarijn) en ora(nge) (sinaasappel) en is verkregen door kruisbestuiving van deze twee vruchten. Die vond plaats in het westen van het eiland, omdat de grond en het klimaat daar ideaal zijn.De mandora is vrij plat, heeft een dieporanje kleur, en is zeer sappig (tot 60 % van het volledige fruitgewicht).Ze smaakt zoet met een licht zurige tint en heeft een rijk aroma. In tegenstelling tot de pompelmoes en de pomelo is ze helemaal niet bitter.Net als alle andere citrusvruchten is de mandora perfect te combineren met vlees, vis en groenten. De vrucht zal bij fijnproevers in de smaak vallen en kan op om het even welk moment worden gegeten, als vieruurtje voor de kinderen of gewoon als tussendoortje, als fruitsap of in haar geheel, zeker omdat ze gemakkelijk te pellen is.

Artikel gepubliceerd door op 28/03/2006

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ananasdieet

  • Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, ...
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating