Niet uw werkplek maakt u ziek, maar wel uw werk

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/04/2006 - 00h00
-A +A

Het "sick building syndroom" is de verzamelnaam van symptomen die worden toegeschreven aan de werkplek. Een van de meest uitgebreide studies die tot nog toe over dit onderwerp zijn gevoerd komt nu tot de conclusie dat niet de werkplek de oorzaak is van de klachten, maar de stress die het werk meebrengt.

PUB

De werknemers aan de tand gevoeld

Het onderzoek werd gevoerd in 44 verschillende kantoren in de voorsteden van Londen. 4.052 mannelijke en vrouwelijke bedienden tussen 42 en 62 jaar beantwoordden een vragenlijst waarin werd gepeild naar hun algemene gezondheidstoestand en de mogelijke aanwezigheid van symptomen van het sick building syndroom. De kantoorwerkers kregen ook vragen voorgelegd over de fysieke eigenschappen van de gebouwen waarin ze werkten en de graad van stress die hun werk meebracht.

Meer vrouwen en jongeren

Zoals uit eerdere studies al gebleken is, vertoonden de vrouwen meer symptomen die te maken hebben met het sick building syndroom dan de mannen. De jongere werknemers hadden ook meer klachten dan de oudere. Eén op de vijf vrouwen en één op de zeven mannen vermeldden vijf of meer symptomen die betrekking hebben op het sick building syndroom. De onderzoekers konden wel maar een subtiel verband leggen tussen de fysieke werkomgeving en de symptomen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/04/2006 - 00h00 Marmot, A.F. 'Occupational and Environmental Medicine', Maart 2006: vol. 63: pp 286-289.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Stress op het werk: slecht voor het hart en diabetes Geüpdatet op 23/05/2006 - 00h00

Het vroegtijdig optreden van symptomen van een hartziekte en diabetes komt heel vaak voor bij mensen die last hebben van chronische stress op het werk. Een Britse studie heeft zich gebogen over de stress op het werk en het metabole syndroom , een ree...

BelStress: een studie voor minder stress Geüpdatet op 08/10/2002 - 00h00

Vier op tien gevallen van absenteïsme zijn te wijten aan stress op het werk. Dit geldt vooral voor werknemers die zich onvoldoende gesteund voelen: de resultaten van een Belgische studie zouden wel eens kunnen leiden tot een reorganisatie van het wer...

Belgen en stress op het werk Geüpdatet op 08/04/2008 - 00h00

Uit een recente studie blijkt dat Belgen meer last hebben van stress dan hun Europese buren. De nefaste effecten van stress op de gezondheid zijn onderhand wel bekend. Gelukkig reikt de studie ook elementen aan om die stress te verminderen.

Meer artikels