Niet-samenwonende koppels

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/02/2017 - 15h27
-A +A

Alsmaar meer koppels wonen niet samen. Volgens een socioloog is dit misschien een manier om elk risico op een relatiebreuk te voorkomen.

Ik verhuis…

"Ik ben het beu, ik verhuis". Dit slingerde de 29-jarige Annick haar partner Marc 3 jaar geleden in het gezicht: "We hebben allebei behoefte aan ademruimte, we stikten in onze kleine flat. Op een dag hield ik het niet meer uit. Het bord “te huur” op het gebouw aan de overkant keek me reeds weken spottend aan: ik heb het vastgoedkantoor gebeld en drie weken later ben ik verhuisd naar de overkant. Marc ging er helemaal mee akkoord." Sindsdien is de relatie tussen het koppel veel meer ontspannen: "aangezien we geen kinderen hebben, is deze situatie ideaal. We komen twee of driemaal per week samen om bij elkaar te slapen, we groeten elkaar door het raam, het is perfect." Annick ziet slechts één probleem: wie slaapt bij wie? "We kunnen uren palaveren of redetwisten, gewoonweg om te weten wie 'aan de beurt is' om zich te verplaatsen…"

"Gescheiden" koppels

Annick en Marc zijn één van deze "gescheiden" koppels. Hun leitmotiv: samenleven en toch apart (living apart together). Vroeger woonde het koppel samen: we klampten ons aan elkaar vast in de hoop elkaar niet te verliezen. Vandaag zweren we bij een "scheiding": we houden van elkaar, maar we klitten niet vast aan elkaar. Ongeveer 6% van de koppels woont apart. Het INED (Institut National d'Etudes Démographiques of Frans Nationaal Instituut voor Demografische Studies) heeft zelfs een naam bedacht voor deze koppels: niet-samenwonende koppels. "Leven in een twee-eenheid is romantisch maar irrealistisch. het blijft een droom, maar nu weet men dat een dergelijke relatie verstikkend is, onderstreept Serge Chaumier*, socioloog, die deze nieuwe koppels bestudeert. Mannen en vrouwen hebben begrepen dat ze, in een exclusieve verhouding met twee, kans lopen op een relatiebreuk, dat ze "elkaar kunnen verslinden". Omgekeerd, hoe meer men zich openstelt voor derden, hoe meer men zijn relatie in vraag stelt, waardoor deze precies kan blijven voortbestaan", legt de socioloog uit.

Niet-samenlevende koppels zijn nog in de minderheid, maar in het derde millennium lijkt voor hen een mooie toekomst weggelegd…

Oorspronkelijk gepubliceerd op 24/12/2002 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/02/2017 - 15h27
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Apart slapen, een goed idee? Gepubliceerd op 24/09/2012 - 10h37

Apart slapen. Wie het hoort, vermoedt misschien relatieproblemen , maar dat is niet altijd het geval. Soms kan afzonderlijk slapen de passie weer doen oplaaien en de relatie in stand helpen houden…

Vaker vrijen, het cement van de relatie? Geüpdatet op 10/12/2002 - 00h00

Zou u intuïtief eerder zeggen dat koppels die vaker vrijen meer voldoening hebben van hun relatie dan andere? Het is in ieder geval de conclusie van een recente studie… en dat druist in tegen wat koppels daar zelf over zeggen. Tekst en uitleg.

Wat doet de liefde duren? Gepubliceerd op 14/02/2014 - 10h45

Levenslange liefde , het is goed om er over te dromen, maar het kan doeltreffender. Een aantal psychologen bogen zich over de kwestie in de hoop concrete antwoorden te vinden op de vraag hoe een koppel kan blijven duren.

Meer artikels