• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Niet roken = minder kans op hartinfarct

Niet roken = minder kans op hartinfarct Het volgende waargebeurde verhaal speelde zich af in Helena, een stad in de Amerikaanse staat Montana. Na een volksstemming werd besloten om roken op het werk en in restaurants, bars en casino's te verbieden. De maatregel had meteen effect, want het aantal hartinfarcten daalde met 60 %.

Bij wijze van experiment werd roken in Helena, een stad in Montana, gedurende zes maanden bij decreet verboden. De maatregel gold voor een populatie van ongeveer 65.000 inwoners en had tot gevolg dat rokers hun tabaksverbruik moesten verminderen en ook het passief roken daalde. Tijdens de studie, de eerste in zijn soort, werd het aantal ziekenhuisopnames wegens een hartinfarct in deze periode vergeleken met het aantal opnames van de voorbije vier jaar. De auteurs stelden vast dat het aantal hartaanvallen tijdens de zes maanden tabaksverbod met ongeveer 60 % daalde, terwijl het aantal slachtoffers van een infarct van buiten de stad niét naar beneden ging. Goed, het gaat om een kleine populatie, en de daling van 60 % komt overeen met 4 infarcten minder per maand (tegen 7 de voorbije jaren). Het feit dat er minder actief en passief gerookt werd, had hier echter onmiddellijk effect, wat bewijst dat deze maatregel niet alleen op lange termijn bescherming biedt tegen hartproblemen, maar ook zeer snel hartinfarcten voorkomt. De vermindering van het aantal hartaanvallen houdt logischerwijze verband met het wegvallen van het snelle effect van roken op de bloedplaatjes en de kransslagaders. Beschermen tegen tabaksvergiftiging redt dus snel mensenlevens!

Artikel gepubliceerd door op 03/06/2003

Bronnen: Studie voorgesteld door dr. Richard P. Sargent aan het congres van het American College of cardiology (AAC), Chicago, april 2003.

Vindt u het artikel interessant?