Niet-hormonale therapie tegen osteoporose

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/10/2003 - 00h00
-A +A

De kans bestaat dat er binnenkort in België geen hormoonsubstituten meer zullen kunnen worden voorgeschreven om de symptomen van de menopauze te verlichten en/of osteoporose te voorkomen. Er bestaan andere therapieën.

PUB

Hormoonsubstitutie in de vorm van oestrogenen is een therapie die wordt toegediend aan vrouwen in de menopauze, om de overgangsperiode gemakkelijker te laten verlopen. Oestrogenen hebben nog andere niet te verwaarlozen effecten: ze worden gebruikt tegen osteoporose (botontkalking), een ziekte waaraan meer dan 600.000 Belgen lijden. Dat cijfer dreigt nog te stijgen, niet alleen door de vergrijzing, maar ook door onze veranderde eetgewoonten (minder melk, meer frisdrank). De Belgische medische autoriteiten werken echter momenteel samen met andere EU-landen, om de indicaties en de bijsluiters van de geneesmiddelen in kwestie te wijzigen. Verschillende recente studies bewijzen immers dat deze hormoontherapie het borstkankerrisico verhoogt, zoals het kabinet van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte onlangs meedeelde.

Een miskende aandoening

Botontkalking is een natuurlijk verouderingsproces. Tot ons 30ste-35ste produceren we meer bot dan we er gebruiken. Tussen ons 35ste en ons 50ste is er min of meer een evenwicht tussen de botproductie en de botslijtage. Na ons 50ste beginnen onze beenderen meer te verkalken dan we er produceren. Osteoporose treft vooral vrouwen in de menopauze, aangezien de oestrogeenproductie daalt of zelfs stilvalt. Het is een aandoening die zich jarenlang geruisloos ontwikkelt alvorens zich te manifesteren in de vorm van een heup-, een pols- of een wervelbreuk. Vandaar dat de diagnose vaak laat wordt gesteld.

Niet-hormonale behandeling

Er bestaan vandaag behandelingen die niet gebaseerd zijn op hormonale substitutie. Zo is bewezen dat bifosfonaten en calcitonines de dichtheid van de wervel-, pols- en heupbotten aanzienlijk kunnen verhogen, zodat het breukrisico snel en sterk daalt. Tot slot wijzen we erop dat een gezonde voeding met veel calcium en vitamine D en voldoende lichaamsbeweging waardevolle hulpmiddelen zijn om osteoporose te bestrijden.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/10/2003 - 00h00 Persbericht Merck & Co, augustus 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tabak verhoogt risico van heupfractuur bij vrouwen Geüpdatet op 26/11/2001 - 00h00

Na de menopauze hebben vrouwen te kampen met een snelle vermindering van de botmassa. Bij vrouwen met een belangrijke vermindering van de botmassa bestaat er een belangrijk fractuurrisico, hetzij van de pols, hetzij van de femurkop, hetzij van één of...

Osteoporose bij mannen Geüpdatet op 15/04/2008 - 00h00

Mannen krijgen vaak niet de juiste of zelfs geen behandeling tegen osteoporose. Vanaf hun 70ste laten ze daarom best de broosheid van hun botten meten. Dat schrijven Australische artsen in het nieuwste nummer van The New England Journal of Medicine.

Osteoporose: wat zijn de risicofactoren? Geüpdatet op 08/02/2010 - 00h00

De voornaamste slachtoffers van osteoporose zijn zoals bekend vrouwen in de menopauze . Nochtans spelen lang niet alleen hormonale factoren een rol in de ontwikkeling van deze botaandoening.

Meer artikels