• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  8 mening
 • Getuigenissen (0)

Nierziektes: 1 op de 20 mensen heeft er zonder het te weten last van...

Nierziektes: 1 op de 20 mensen heeft er zonder het te weten last van...

Het grootste nadeel aan  nierziektes is dat ze zich ongemerkt ontwikkelen.

De meerderheid van de mensen met een nierziekte weet het dan ook niet en loopt een risico op nierfalen.

Er is maar één oplossing: laat u screenen. De ziekte kan tijdig worden opgespoord om het verloop ervan te kunnen vertragen of soms zelfs te stoppen.

Wat zijn de drie belangrijkste oorzaken van nierziektes?

Vanaf zestig jaar gaat de nierfunctie per tien jaar met 10% achteruit.

Nierziektes komen voor 45 jaar zelden voor, maar het aantal neemt toe met ouder te worden, vooral na 65 jaar.

Het aantal nierziektes zal de komende jaren zeker nog stijgen, een gevolg van de veroudering van de bevolking en het toenemend aantal gevallen van diabetes en hypertensie. Dat zijn drie belangrijke oorzaken van nierfalen.

Nierfalen wordt veroorzaakt door bepaalde aandoeningen zoals diabetes, hypertensie, polykystose, pyelonefritis en infecties. Die vernielen de verschillende nierstructuren geleidelijk aan en op onomkeerbare wijze.

Een kwart van het aantal gevallen van nierfalen wordt veroorzaakt door hypertensie en een kwart door diabetes. Beide aandoeningen veroorzaken letsels aan de bloedvaten die de functie van de nieren aantasten.

 

De belangrijkste complicatie van nierziektes is op het niveau van hart en vaten

Als de nieren slecht werken, tasten ze het algemene metabolisme van het lichaam aan door de ophoping van afvalstoffen en minerale zouten die ze veroorzaken. Die ophoping komt er omdat ze hun filterfunctie niet meer naar behoren kunnen vervullen.

Door de ophoping van afvalstoffen gaan de nieren overdadig veel bloeddrukverhogende hormonen afscheiden (renine) en stijgt dus de bloeddruk.

En zoals hierboven aangehaald versnelt hypertensie de aantasting van de nieren en het proces dat tot nierfalen leidt.

Hypertensie veroorzaakt nog andere complicaties, zoals hartfalen, problemen met de hartkransslagaders en ontstekingen van de slagaders in de benen.

Artikel gepubliceerd door op 12/03/2013

Bronnen: Société de néphrologie, Fondation du Rein, Inserm (http://www.inserm.fr/thematiques/circulation-metabolisme-nutrition/dossiers-d-information/insuffisance-renale), Fédération nationale d’aide aux insuffisants rénaux, http://www.semainedurein.fr/.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

GIDS ZIEKTEN EN AANDOENINGEN
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden