Nierziektes: 1 op de 20 mensen heeft er zonder het te weten last van...

Gepubliceerd door Dr Philippe Presles op 10/03/2013 - 16h45
-A +A

Het grootste nadeel aan  nierziektes is dat ze zich ongemerkt ontwikkelen.

De meerderheid van de mensen met een nierziekte weet het dan ook niet en loopt een risico op nierfalen.

Er is maar één oplossing: laat u screenen. De ziekte kan tijdig worden opgespoord om het verloop ervan te kunnen vertragen of soms zelfs te stoppen.

PUB

Wat zijn de drie belangrijkste oorzaken van nierziektes?

Vanaf zestig jaar gaat de nierfunctie per tien jaar met 10% achteruit.

Nierziektes komen voor 45 jaar zelden voor, maar het aantal neemt toe met ouder te worden, vooral na 65 jaar.

Het aantal nierziektes zal de komende jaren zeker nog stijgen, een gevolg van de veroudering van de bevolking en het toenemend aantal gevallen van diabetes en hypertensie. Dat zijn drie belangrijke oorzaken van nierfalen.

Nierfalen wordt veroorzaakt door bepaalde aandoeningen zoals diabetes, hypertensie, polykystose, pyelonefritis en infecties. Die vernielen de verschillende nierstructuren geleidelijk aan en op onomkeerbare wijze.

Een kwart van het aantal gevallen van nierfalen wordt veroorzaakt door hypertensie en een kwart door diabetes. Beide aandoeningen veroorzaken letsels aan de bloedvaten die de functie van de nieren aantasten.

 

De belangrijkste complicatie van nierziektes is op het niveau van hart en vaten

Als de nieren slecht werken, tasten ze het algemene metabolisme van het lichaam aan door de ophoping van afvalstoffen en minerale zouten die ze veroorzaken. Die ophoping komt er omdat ze hun filterfunctie niet meer naar behoren kunnen vervullen.

Door de ophoping van afvalstoffen gaan de nieren overdadig veel bloeddrukverhogende hormonen afscheiden (renine) en stijgt dus de bloeddruk.

En zoals hierboven aangehaald versnelt hypertensie de aantasting van de nieren en het proces dat tot nierfalen leidt.

Hypertensie veroorzaakt nog andere complicaties, zoals hartfalen, problemen met de hartkransslagaders en ontstekingen van de slagaders in de benen.

Gepubliceerd door Dr Philippe Presles op 10/03/2013 - 16h45

Société de néphrologie, Fondation du Rein, Inserm (http://www.inserm.fr/thematiques/circulation-metabolisme-nutrition/dossiers-d-information/insuffisance-renale), Fédération nationale d’aide aux insuffisants rénaux, http://www.semainedurein.fr/.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe bescherm ik mijn nieren en wat zijn de gevaren? Gepubliceerd op 09/01/2012 - 16h39

Onze nieren vervullen cruciale functies. Ze produceren urine, en die helpt de giftige of nutteloze stoffen afscheiden. Daarmee spelen onze nieren een zuiverende rol voor het hele lichaam. Typisch voor nierziektes is dat ze zich jaren ongemerkt ontwik...

Opsporing van nierziekten Geüpdatet op 07/10/2008 - 00h00

Omdat nierziekten vaak onopgemerkt blijven, en omdat de nieren vitale organen zijn, moeten nierziekten vroegtijdig worden opgespoord. Nog al te vaak worden nierziekten pas gediagnosticeerd in een stadium dicht bij nierinsufficiëntie die een zware beh...

Laat uw nieren controleren! Gepubliceerd op 18/08/2014 - 19h01

Zolang de nieren goed werken, hebben we de neiging ze te vergeten, en ze dus niet te laten controleren. Het is nochtans interessant om waakzaam te zijn. Nierfalen kan immers namelijk heel stilletjes ontstaan. Maar hoe vroeger het wordt behandeld, hoe...

Waaraan herkent u hypertensie? Gepubliceerd op 06/01/2016 - 10h24

Arteriële hypertensie is een permanent abnormaal verhoogde bloeddruk. Meestal treden daarbij geen symptomen op. Daarom weten veel mensen met hypertensie niet eens dat ze er last van hebben. Het is nochtans een risicofactor voor hart- en vaatziektes ....

Meer artikels