Niertuberculose

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Besmetting met zuurvaste bacillen (Mycobacterium tuberculosis), die onder andere bestendig zijn tegen het maagzuur. Hoewel tuberkelbacillen langs vele wegen het menselijk lichaam kunnen binnendringen, wordt men meestal besmet via de lucht die men inademt. De tuberculose van de nier ontstaat door versleping van tuberkelbacillen met de bloedbaan vanuit een haard in de longen. De haard in het nierweefsel kan spontaan genezen of groter worden en jaren later doorbreken in het nierbekken. De belangrijkste symptomen zijn dan:

- bacillen in de urine;
- pijn in de nierstreek;
- blaasontsteking.

De behandeling bestaat uit specifieke geneesmiddelen. Is er onvoldoende verbetering, dan komt een operatieve ingreep in aanmerking.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tuberculose: wat u moet weten Geüpdatet op 08/10/2002 - 00h00

Tuberculose is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Koch-bacil. De frequentste vorm is longtuberculose, maar de bacterie kan nog vele andere organen aantasten.

Tuberculose : terugkeer van een oude ziekte Geüpdatet op 08/03/2003 - 00h00

Sedert enkele dagen horen we alsmaar meer spreken over tuberculose, een ziekte waarvan we dachten dat ze reeds lang vergeten was, maar die niet volledig verdwenen is. Net zoals lepra is tuberculose een ziekte die samenhangt met armoede. Dat er weer m...

Nieuwe uitbarsting van tuberculose Geüpdatet op 30/03/2004 - 00h00

Tuberculose komt weer vaker voor in onze westerse landen, waar deze ziekte nochtans praktisch verdwenen was. 24 maart was de Werelddag van de Tuberculose en dus een ideale gelegenheid om een balans op te maken.

Het BCG-vaccin: waar blijft het? Geüpdatet op 12/10/2015 - 14h44

De inenting tegen tuberculose of de BCG-vaccinatie (afkorting van Bacillus Calmette-Guérin) is in België niet verplicht. Het vaccin is trouwens maar te krijgen als de apotheker het invoert. Maar de inenting wordt wel nog altijd aangeraden in specifie...

Meer artikels