Niertransplantatie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Vindt de uitname van organen voor transplantatie altijd plaats in een ziekenhuis?

Orgaanuitname van hart, long, lever, alvleesklier en nieren moet altijd in de operatiekamer van een ziekenhuis plaatsvinden. Voor deze vorm van donatie is een operatie nodig. Ook het uitnemen van botweefsel gebeurt op een operatiekamer in verband met infectiegevaar.

De uitname van huid, hoornvliezen en hartkleppen vindt meestal plaats in een mortuarium van een ziekenhuis of uitvaartcentrum.

Wat houdt dialyse in?

Er zijn twee methoden van dialyse. Bij de eerste methode neemt een kunstnier, de zuiverende functie van de echte nieren over. De nierpatiënt moet dan twee of drie keer per week, gedurende vier tot zes uur per keer, aangesloten worden op de kunstnier.

Bij de tweede methode doet het buikvlies met behulp van een speciale spoelvloeistof dienst als dialyse-"apparaat". De circa 2 liter spoelvloeistof moet door de nierpatiënt zelf vier tot vijf keer per dag in de buikholte worden gebracht en worden ververst. Door de dieet- en vochtbeperkingen die deze behandelingen met zich meebrengen, geven veel patiënten de voorkeur aan transplantatie.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Orgaandonatie: maak uw standpunt duidelijk! Geüpdatet op 16/06/2008 - 00h00

Of u nu donor wilt worden of niet, in elk geval is het noodzakelijk om uw naasten op de hoogte te brengen van uw keuze. In te veel gevallen worden organen niet weggenomen door een tekort aan informatie over de wil van de overledene. En dat terwijl el...

Aids: een stand van zaken bij gelegenheid van Wereldaidsdag Geüpdatet op 30/11/2010 - 00h00

Op woensdag 1 december is het Wereldaidsdag , de gelegenheid voor het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid om een studie te publiceren over aids en hiv in België én om opnieuw na te gaan hoe het tegenwoordig gesteld is met de preventie.

Wereld Aids Dag: Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

Het aantal HIV-positieve personen in de wereld werd in 2001 geraamd op 40 miljoen. Dit jaar zullen er 5 miljoen nieuwe gevallen bijkomen. Zoals elk jaar is 1 december Wereld Aids Dag, met als thema: 'Stigmatisatie en discriminatie'.

Meer artikels