• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  7 mening
 • Tips (0)

Nierstenen: wegspoelen met veel water

Nierstenen: wegspoelen met veel water

Bij alle soorten nierstenen is het belangrijkste probleem de verzadiging van de urine door substanties die een rol spelen bij de compositie van de niersteen. Veel water drinken heeft een verdunnend en weldoend effect, maar we moeten ook een hardnekkig vooroordeel ontkrachten: een calciumarme voeding biedt geen bescherming tegen nierstenen.

U moet drinken als u nierstenen heeft

Om de urine te verdunnen, moet men veel drinken. In geval van een niersteen geldt dat des te meer en moet men minstens twee liter per dag drinken. Dat moet niet alleen voordat de nierstenen weggehaald worden, maar ook daarna, om recidieven te voorkomen.

In de praktijk is het zo dat je niet moet wachten tot je dorst hebt vooraleer te drinken. Idealiter moet je om de twee uren drinken en extra veel drinken voor het slapengaan (minstens twee grote glazen). Ook als u 's nachts wakker wordt moet u drinken omdat de concentratie van de urine tijdens de nacht stijgt. De hoeveelheid die men moet drinken hangt af van de omstandigheden; de omgeving en de activiteit. Men moet ook meer drinken als men in een warme omgeving werkt (keukens bijvoorbeeld), op plekken met airconditioning en in vliegtuigen. Hetzelfde geldt uiteraard in warme landen, bij droge lucht en in geval van koorts en diarree, bij het sporten en bij warm weer. Oudere personen moeten extra waakzaam zijn. Het natuurlijke dorstgevoel wordt bij het ouder worden minder groot.

Nierstenen: normale calciumtoevoer!

Omdat het belangrijkste bestanddeel van nierstenen calciumzouten zijn, heeft men lang gedacht dat men in geval van risico de toevoer van calcium moest beperken. Die notie is vandaag totaal achterhaald. Een verhoogde toevoer van calcium doet de concentratie aan calcium in de urine stijgen, maar een te grote beperking van calcium doet het risico op nierstenen toenemen. Een verminderde aanvoer van calcium via de voeding (vast of vloeibaar) stimuleert de absorptie en de excretie van oxalaat, een ander zout dat verantwoordelijk is voor nierstenen. Geen voordelen dus! De restrictie van calcium zorgt overigens voor een negatieve calciumbalans en dat verhoogt het risico op demineralisatie van de botten op lange termijn wat op zijn beurt het risico op osteoporose doet stijgen. Gooi dus zeker niet alle melk overboord en eet elke dag drie porties zuivelproducten (waaronder kaas).

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/04/2016
Origineel artikel geschreven door op 07/03/2006

Bronnen: Centre Evian pour l'eau

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden