• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Getuigenissen (0)

Nierstenen: wat te drinken, wanneer, en hoeveel?

Nierstenen: wat te drinken, wanneer, en hoeveel?

Nierstenen of urinaire lithiasis is een aandoening die bijna 7% van de bevolking treft, en mensen die er eenmaal mee te maken krijgen, hervallen ook vaak.

Er zijn diverse oorzaken, maar drinken is in alle gevallen de beste remedie.

Wat zijn nierstenen?

Nierstenen zijn kleine steentjes van enkele millimeters die worden gevormd door de samenklontering van onoplosbare kristallen in de urine. Ze worden vaak uitgescheiden zonder dat de persoon in kwestie er iets van merkt, maar ze kunnen ook de werking van de nieren bedreigen of zeer hevige pijn veroorzaken.

Hoe nierstenen te voorkomen?

Het antwoord op urinaire lithiasis is preventief optreden zodat herhalingen voorkomen worden. Nierstenen zijn immers niet alleen onaangenaam en pijnlijk, ze kunnen ook leiden tot een verslechtering van de nierfunctie en in extreme gevallen zelfs tot dialyse.
De dieetvoorschriften spelen een cruciale rol. Ze steunen op een aanpassing van de voeding , maar ook en vooral op het volgen van een diuresekuur (afscheiding van urine). Hierbij wordt de hoeveelheid die men plast en de frequentie van het plassen opgedreven om de urine te verdunnen en zo kristallisatie - de oorzaak van nierstenen - te beperken.
Het allerbelangrijkste is dus drinken. De aanbeveling is 2 liters per dag. Bij hevig zweten (grote hitte, fysieke inspanningen) moet deze dosis wel worden verhoogd.
Let erop dat u het drinken spreidt over de hele dag en dat u in de mate van het mogelijke ook 's nachts veel drinkt. 's Nachts is de urine namelijk sterker geconcentreerd, wat kristallisatie bevordert. Omdat het onbegonnen werk is om elke twee uur op te staan om te drinken en te plassen, drinkt u best systematisch voor u naar bed gaat en elke keer als u 's nachts wakker wordt (zet een glas water op uw nachttafeltje).

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/09/2012
Origineel artikel geschreven door op 11/12/2007

Bronnen: Aanbevelingen van de 'Association française d'urologie', 101ste Symposium 14-17 november 2007.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Opgelet voor stenen in de urinewegen!

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Bekijk ook

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden