Nierstenen: wat te drinken, wanneer, en hoeveel?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/09/2012 - 16h13
-A +A

Nierstenen of urinaire lithiasis is een aandoening die bijna 7% van de bevolking treft, en mensen die er eenmaal mee te maken krijgen, hervallen ook vaak.

Er zijn diverse oorzaken, maar drinken is in alle gevallen de beste remedie.

PUB

Wat zijn nierstenen?

Nierstenen zijn kleine steentjes van enkele millimeters die worden gevormd door de samenklontering van onoplosbare kristallen in de urine. Ze worden vaak uitgescheiden zonder dat de persoon in kwestie er iets van merkt, maar ze kunnen ook de werking van de nieren bedreigen of zeer hevige pijn veroorzaken.

Hoe nierstenen te voorkomen?

Het antwoord op urinaire lithiasis is preventief optreden zodat herhalingen voorkomen worden. Nierstenen zijn immers niet alleen onaangenaam en pijnlijk, ze kunnen ook leiden tot een verslechtering van de nierfunctie en in extreme gevallen zelfs tot dialyse.
De dieetvoorschriften spelen een cruciale rol. Ze steunen op een aanpassing van de voeding , maar ook en vooral op het volgen van een diuresekuur (afscheiding van urine). Hierbij wordt de hoeveelheid die men plast en de frequentie van het plassen opgedreven om de urine te verdunnen en zo kristallisatie - de oorzaak van nierstenen - te beperken.
Het allerbelangrijkste is dus drinken. De aanbeveling is 2 liters per dag. Bij hevig zweten (grote hitte, fysieke inspanningen) moet deze dosis wel worden verhoogd.
Let erop dat u het drinken spreidt over de hele dag en dat u in de mate van het mogelijke ook 's nachts veel drinkt. 's Nachts is de urine namelijk sterker geconcentreerd, wat kristallisatie bevordert. Omdat het onbegonnen werk is om elke twee uur op te staan om te drinken en te plassen, drinkt u best systematisch voor u naar bed gaat en elke keer als u 's nachts wakker wordt (zet een glas water op uw nachttafeltje).

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 11/12/2007 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/09/2012 - 16h13

Aanbevelingen van de 'Association française d'urologie', 101ste Symposium 14-17 november 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Zijn nierstenen te voorkomen? Geüpdatet op 26/08/2008 - 00h00

Het antwoord is ja, we kunnen inderdaad iets doen om te verhinderen dat we nierstenen krijgen. De preventie is gebaseerd op een dieet dat blijvend gevolgd moet worden.

Stenen en lithiasis: waarom steeds meer slachtoffers? Gepubliceerd op 21/09/2012 - 16h07

Lithiasis treft zowat 1 à 2% van de bevolking, maar het aantal slachtoffers heeft tegenwoordig toch de neiging om te stijgen. Wat is er aan de hand? Welke zijn de oorzaken van de stijging van het aantal mensen met lithiasis ?

Meer artikels